Radio 2

Recordaantal ooievaars krijgt ringen in ZOO Planckendael: "Verbaasd dat zoveel jongen de kou hebben overleefd"

In ZOO Planckendael is het vandaag weer tijd voor een jaarlijks weerkerende klus: het ringen van de ooievaarsjongen. En dit jaar hebben de vogelverzorgers extra veel werk, want er zijn 82 nesten met ooievaars in de dierentuin. Dat is een recordaantal, ondanks het slechte weer van de afgelopen weken. "Voor de ooievaarsjongen is de kou en regen natuurlijk niet goed. We zijn echt verbaasd dat zoveel jongen het toch overleefd hebben", vertelt verzorgster Axelle Steenhouwer aan Radio 2 Antwerpen. 

Ieder jaar rond deze periode gaan de vogelverzorgers in ZOO Planckendael weer aan de slag om alle ooievaarsjongen te ringen. Ze gaan dan met hoogtewerkers tot aan de nesten die verspreid zijn over het dierenpark. Vandaag is het weer zover, al zullen niet alle jongen op één dag een ring kunnen krijgen. Het zijn er namelijk extra veel: 82 nesten om precies te zijn. 

Ongetwijfeld zullen er volgend jaar nog nesten bijkomen

vogelverzorgster Axelle Steenhouwer

"Er zijn 5 nesten meer dan vorig jaar, een recordaantal. De ooievaars zijn hier duidelijk heel graag", vertelt verzorgster Axelle Steenhouwer. "De dieren trekken ook graag samen op en ze trekken elkaar dus aan. Ongetwijfeld zullen er volgend jaar nog nesten bijkomen."

Kou en regen

En toch was het geen gemakkelijke periode voor de dieren. "Voor de ooievaarsjongen is de kou en de regen natuurlijk niet goed, dat kost hen heel veel energie. Maar we zijn verbaasd over hoeveel jongen het toch overleefd hebben. Al bij al vallen de verliezen goed mee", besluit Steenhouwer. 

Meest gelezen