Royals - William en Kate keren terug naar de plek waar hun romance begon, Albert en Paola zien prins Joachim afstuderen

De Britse prins William en zijn vrouw Kate zijn teruggekeerd naar hun studententijd, meer bepaald naar St. Andrews. Prinses Astrid ziet haar jongste zoon Joachim afstuderen aan Harvard. Hoe vergaat het haar andere kinderen? Verdwijnt "Blauw bloed" van de buis? En koningin Mathilde winkelde biologisch. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Terug naar de onbezonnen tijd van St. Andrews

De hertog en hertogin van Cambridge, prins William en Catherine "Kate" Middleton, hebben een meerdaags bezoek gebracht aan Schotland. Ze vergaten daarbij St. Andrews University niet, een trip down memory lane. Het is de universiteit waar ze elkaar bijna 20 jaar geleden leerden kennen. Ze studeerden er samen kunstgeschiedenis en waren in hun tweede jaar huisgenoten. 

William en Kate hadden deze keer op St. Andrews een lunch en luisterden naar de ervaringen van studenten in de coronapandemie.

Kate en William toen ze afstudeerden in 2005 aan St.Andrews.
De Cambridges nu, in gesprek met universiteitsstudenten.

In hun studententijd trokken William en Kate wel eens naar de lokale Pizza Express. Dat deden ze de avond voor hun bezoek nog eens over, maar deze keer afgeschermd in een restaurant in St. Andrews voor een romantisch diner (zonder hun drie kinderen). "Er stond een menigte buiten te wachten toen ze het restaurant verlieten, maar binnenin verliep het rustig", vertelde de manager aan ITV News.

De dag nadien stond er een zeilwedstrijd gepland op het strand van St. Andrews. De race werd georganiseerd door Fife Young Carers, een organisatie die zich inzet voor de gezondheid van jonge zorgmedewerkers via buitenactiviteiten. William en Kate namen tegen elkaar op. De hertogin is iets meer ervaren met zeilen en dat besefte de hertog die gretig om tips vroeg en trager van start ging. Uiteindelijk had William de wind mee en won.

BEKIJK hier de zeilrace (ruw beeldmateriaal):

Videospeler inladen...

Andere uitstap was de drive-inbioscoop die opgesteld stond aan het paleis Holyroodhouse in Edinburgh. Personeel van de NHS, de Britse gezondheidszorg, werd getrakteerd op de nieuwe Disneyfilm "Cruella". William en Kate kwamen er iedereen bedanken voor hun inzet. Voor de gelegenheid leenden de hertog en hertogin een van de Land Rovers van wijlen prins Philip. Williams grootvader was grote fan het automerk en liet zelfs een exemplaar ombouwen om zijn kist te vervoeren tijdens zijn begrafenis.

©2021 Pool / i-Images

Rondjes rijden aan Buckingham Palace, ik kwam ermee weg

actrice Emma Stone tegen prins William

Maandag hadden William en Kate als opwarmertje nog een videogesprek met "Cruella"-actrices Emma Stone en Emma Thompson. Wat leuk om je te zien, lieverd”, begon Thompson. Zij heeft nog brieven geschreven naar de prins toen hij zijn moeder verloor. Ook de opnames kwamen aan bod. Stone vertelde dat ze een scène had ingeblikt aan Buckingham Palace, waarbij ze op een motor rijdt. “We hadden je moeten tegenhouden. Dat is heel gevaarlijk”, grapte William. Daar stemde Stone lachend mee in. "Ik kwam er gewoon mee weg, hoe bijzonder, en dat in een gekke outfit.”  

BEKIJK hier hoe William en Kate de drive-in bijwonen en met Emma Stone en Emma Thompson bellen (ruw beeldmateriaal):

Videospeler inladen...

Prins Joachim virtueel afgestudeerd

Prins Joachim (29), de jongste zoon van prinses Astrid en prins Lorenz, is afgestudeerd aan de prestigieuze Harvard Business School in Boston. Hij volgde er sinds 2019 een master bedrijfskunde. Zijn ouders en grootouders, koning Albert en koningin Paola, woonden de diploma-uitreiking bij die via videoconferentie verliep.

"De prins heeft, net als de 93 andere studenten in zijn afdeling, veel geïnvesteerd in deze veeleisende opleiding", laten Astrid en Lorenz in een persbericht weten. Joachim zelf: "De docenten zijn als dirigenten: ze zetten de studenten aan om te reageren, hun standpunten en ervaringen uit te wisselen. Het was een echte uitwisseling van kennis en ik ben verheugd deze goed te kunnen gebruiken in mijn toekomstige professionele leven."

via Belga Images

Joachim leidt net als zijn drie zussen en broer een anoniem leven, vorig jaar haalde hij echter de Spaanse en Belgische pers omdat hij de coronamaatregelen had geschonden. Hij testte positief na wat omschreven wordt als een "reünie met vrienden en kennissen" in een woning in het Spaanse Cordoba. De prins bood achteraf zijn excuses aan en kreeg een boete van 10.400 euro.

Als kinderen hadden we walkietalkies, nu hebben we WhatsApp 

Nu wil Joachim zich concentreren op een job, want de kinderen van Astrid hebben geen recht op een dotatie. "Ik ga me toeleggen op de investerings- en beleggingssector", zegt Joachim in Het Nieuwsblad. Hij sluit op langere termijn een eigen onderneming niet uit. Vóór zijn studies aan Harvard werkte Joachim in New York en Miami in de vastgoedsector en leidde hij de marketingafdeling van een bedrijf in Zuid-Afrika.

Intussen is broer Amedeo aan de slag bij de Zwitserse bank van vader Lorenz, zitten zussen Maria Laura (als sinologe) en Luisa Maria (loopt stage bij een advocatenkantoor) in Londen en studeert (de jongste zus) Laetitia Maria aan een Britse kostschool. Maar ze houden nauw contact. "Als kinderen hadden we walkietalkies, nu hebben we WhatsApp", aldus Joachim.

Met Luisa Maria (l) en Laetitia Maria (r) tijdens de verkiezingen van 2019 aan een stembureau in Laken.

Petitie voor "Blauw bloed" gestart

De Nederlandse Publieke Omroep, beter bekend als NPO, wil een verjonging of brede vernieuwing doorvoeren om "geld vrij te maken voor on-demand-video". En dat betekent dat een aantal programma's wordt geschrapt. Na "Opgelicht?!" met presentator Jaap Jongbloed zou het gaan om "Typisch" en "Blauw bloed". "Blauw bloed" is een royaltyprogramma met vooral aandacht voor het Nederlandse koningshuis.

De makers geven de moed niet op: er zouden gesprekken lopen met NPO "hoe aan royalty een plek kan gegeven worden". Presentator Jeroen Snel: "We hopen dat het programma wordt verplaatst van NPO 2 op zaterdagavond naar NPO 1 op zaterdagmiddag." Er loopt ook een onlinepetitie om "Blauw bloed" op tv te houden met alvast meer dan 8.000 verzamelde handtekeningen.   

In 2016 verdween in ons land na 20 jaar "Royalty" op VTM. Dat programma liep op zondag in de vooravond en had een half miljoen kijkers. Ook daar was de reden vernieuwen en besparen. "Jongeren hebben minder interesse voor het koningshuis en dat laat zich voelen in de kijkcijfers. De digitalisering via smartphone en sociale media leidt tot verandering in de nieuwsconsumptie. Daar willen we op inzetten. Elke euro kan je maar één keer uitgeven", legde VTM toen uit.  

Koningin Mathilde kuiert door biowinkel

Koningin Mathilde heeft een bezoekje gebracht aan de biologische winkel The Barn in Jette (Brussel). Dat deed ze in haar rol als pleitbezorger van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor de Verenigde Naties.

Mathilde sprak met een van de bedenkers van het concept. The Barn werd opgericht in 2017 en verkoopt voornamelijk verpakkingsvrije producten. Ze gaan er prat op dat ze de goedkoopste binnen het aanbod van biologische winkels zijn. De winkel heeft inmiddels 5 vestigingen (4 in Brussel, 1 in Antwerpen). "We hebben dit project opgezet omdat we een positieve impact wilden hebben op de samenleving en het imago van onvermijdelijk dure biologische producten wilden doorbreken. De sector groeit, maar het blijft een nichemarkt. Slechts 5 tot 10 procent van de Brusselaars koopt biologisch voedsel", legt een oprichter uit.

De koningin werd in de winkel rondgeleid en kreeg een pakket met biologische producten mee naar huis. Ze beloofde (discreet) terug te komen.

BEKIJK beelden van het bezoek hier (ruw materiaal):

Videospeler inladen...

Meest gelezen