Sensoa: "Vlaggensysteem moet grensoverschrijdend seksueel gedrag tegengaan"

Sensoa, het expertisecentrum voor seksuele gezondheid, heeft een handleiding gemaakt om grensoverschrijdend seksueel gedrag bij volwassen aan te pakken. Aan de hand van tekeningen met voorbeelden én vier kleuren leer je seksueel getinte situaties inschatten, beoordelen en waar nodig aanpakken. Het systeem bewees eerder al zijn nut bij jongeren.

Wat doe je wanneer een volwassene een grensoverschrijdende, seksueel getinte handeling stelt? Het 'Sensoa Vlaggensysteem voor Volwassenen' biedt daarop een antwoord. "Het maakt seksueel (grensoverschrijdend) gedrag bespreekbaar, helpt genuanceerd inschatten én helpt er ook op te reageren", klinkt het bij Sensoa. En dergelijk gedrag komt bij volwassenen vaker voor dan gedacht. 

"Het werkt met zes objectieve en neutrale criteria, zoals toestemming, gelijkwaardigheid en vrijwilligheid. Dat kan je dan toetsen aan een situatie en dan wordt na die toetsing een vlag met een bepaalde kleur toegekend. Groen betekent dan aanvaardbaar gedrag, geel  is licht grensoverschrijdend seksueel gedrag, een rode vlag en zeker een zwarte vlag tonen nog veel ernstigere situaties.", zegt Boris Cruyssaert van Sensoa.

1 op de 2 vrouwen en 1 op de 5 mannen krijgt te maken met grensoverschrijdend seksueel gedrag

Erika Frans, Sensoa

"Ongewilde of gedwongen seksuele handelingen, 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 16 mannen heeft er last van. Dan spreek je echt over seksueel misbruik. Als je het hebt over grensoverschrijdend gedrag, dat is dan ongewild zoenen of aanraken, dan heeft 1 op de 2 vrouwen en 1 op de 5 mannen daar last van", zegt experte Erika Frans van Sensoa. 

"Het doet zich in veel situaties voor, toch vaak op de werkvloer. Zo bijvoorbeeld in sectoren als contactberoepen, zorgsector, horeca, leerkrachten en defensie komt het vaak voor. De meeste plegers én slachtoffers zijn eigenlijk jongvolwassenen."

Er is zeker nog veel werk aan de winkel

Boris Cruyssaert, Sensoa

"Het vlaggensysteem is eigenlijk origineel ontwikkeld voor de zorgsector, maar het is overal toepasbaar gebleken", zegt Cruyssaert. "Het systeem toont aan hoe je best situaties moet inschatten, benoemen en aanpakken. Het is vooral belangrijk dat klachten tot bij de wettelijk verplichte  preventie-adviseurs in de bedrijven geraken." 

Het systeem bestaat in een handboek, maar er is ook de online toepassing, op www.vlaggensysteem.be. "En we promoten alles zeer bewust want er is zeker nog veel werk aan de winkel. We horen dat genoeg."

Meest gelezen