Oliebedrijf Shell moet van Nederlandse rechter CO₂-uitstoot sneller laten dalen, uitspraak kan mondiale gevolgen hebben

Het Nederlands-Britse oliebedrijf Shell moet de CO₂-uitstoot van de volledige Shell-groep, zijn toeleveranciers en afnemers wereldwijd tegen eind 2030 terugbrengen met netto 45 procent ten opzichte van het niveau van 2019. Dat heeft een rechtbank in Den Haag beslist, in een zaak die onder meer aanhangig was gemaakt door de Nederlandse actiegroep Milieudefensie. 

Het Nederlandse-Britse olieconcern Shell heeft wereldwijd de verantwoordelijkheid om de uitstoot van CO₂ sneller terug te dringen en moet daar op korte termijn werk van maken. Dat oordeelt een rechtbank in Den Haag in een zaak die onder andere de actiegroep Milieudefensie heeft aangespannen tegen Shell.

Bekijk hieronder de uitspraak van de rechter, en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

"Shell moet het zijne doen om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van gevaarlijke klimaatverandering", zei de rechter. "Het oliebedrijf is verplicht via zijn concernbeleid om eind 2030 de CO₂-uitstoot van de Shell-groep, zijn toeleveranciers en afnemers streng terug te brengen met netto 45 procent ten opzichte van het niveau van 2019."

Shell moet het zijne doen om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van gevaarlijke klimaatverandering.

Uitspraak rechter Den Haag

Het energieconcern verwacht in beroep te gaan tegen "de teleurstellende uitspraak", schrijft het in een verklaring. Shell erkent wel dat er "urgente actie tegen klimaatverandering nodig is" en benadrukt het bedrijf dat het in 2050 netto nul CO₂-uitstoot wil realiseren, zo meldt de Nederlandse nieuwsomroep NOS.

Bekijk hieronder de reactie van Shell-bestuurslid Harry Brekelmans op het vonnis, en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Op dit moment heeft Shell zelf als doelstelling om zijn CO₂-uitstoot te reduceren met minimaal 20 procent voor 2030 en 45 procent tegen 2035. Het bedrijf investeert naar eigen zeggen al volop in alternatieven voor fossiele brandstoffen. Maar de rechter oordeelt dat dat niet snel genoeg gaat.

Gevolgen

De uitspraak kan grote gevolgen hebben en als katalysator dienen voor nieuwe rechtszaken tegen bedrijven met een hoge CO₂-uitstoot, zowel in Nederland als wereldwijd.

De rechtszaak was aangespannen door Milieudefensie en zes andere organisaties, zoals Greenpeace, Fossielvrij NL en de Waddenvereniging. Ook 17.000 burgers steunen de zaak.

Lees verder onder de afbeelding:

Vreugdetaferelen in de zittingzaal bij de actievoerders van Milieudefensie na de uitspraak.
Belga

De rechter stelde vast dat Shell een van de grootste producenten en aanbieders van fossiele brandstof wereldwijd is. "Samen met de leveranciers en afnemers is het verantwoordelijk voor een enorme CO₂-uitstoot, die groter is dan die van veel landen, waaronder Nederland." Het olieconcern is actief in 80 landen. 

"Ernstige risico's"

Deze uitstoot leidt volgens de rechter tot ernstige risico's voor inwoners van Nederland en specifiek het Waddengebied, van stijging van de zeespiegel tot de gezondheidsrisico's van luchtverontreiniging. Daarmee worden de mensenrechten van inwoners aangetast. "Zoals het recht op een ongestoord gezinsleven", zei de rechter.

Belangrijk in het vonnis is dat de rechter een onderscheid maakt tussen de uitstoot die Shell als bedrijf zelf veroorzaakt en de uitstoot die voortkomt uit het gebruik van de fossiele brandstoffen die het verkoopt. Als het gaat om de multinational zelf, is de vermindering van 45 procent in 2030 een resultaatverplichting. Waar het gaat om de uitstoot van leveranciers én eindgebruikers, is het een "zwaarwegende inspanningsverplichting".

Beluister hieronder een reactie van tv-maker en klimaatactivist Nic Balthazar in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen