Videospeler inladen...

Legertopman Michel Hofman over geradicaliseerde militairen: "We hebben bewezen dat we het probleem kunnen vatten"

Het feit dat Defensie militairen met mogelijke banden met het extreemrechtse milieu kan identificeren, bewijst volgens stafchef Michel Hofman dat het leger "het probleem heeft kunnen vatten".  De ontsporing van Jürgen Conings omschrijft Hofman in "Terzake" als een "samenloop van ongelukkige omstandigheden".  De stafchef herhaalt nogmaals dat er fouten zijn gemaakt, maar vindt dat het nog te vroeg is om verantwoordelijken aan te duiden.

Stafchef Michel Hofman weigert nu al conclusies te trekken over wie er verantwoordelijk is voor wat fout liep met de militair Jürgen Conings. De nog steeds spoorloze Conings kon vorige week maandag wapens uit een kazerne halen en vormt sindsdien een bedreiging voor de nationale veiligheid.

Hofman benadrukte wel dat het wellicht om een "gedeelde verantwoordelijkheid" gaat, die mogelijk te maken heeft met "de manier waarop de informatiestromen binnen het ADIV verlopen". "Maar de militaire inlichtingendienst heeft wel actie ondernomen met de informatie die ze over Conings kreeg", beklemtoonde de stafchef. 

Het feit dat Defensie Belgische militairen met mogelijke banden met het extreemrechtse milieu kan identificeren, bewijst volgens Hofman dat het leger "het probleem heeft kunnen vatten". 

Dat de gezochte militair vorige week zware wapens van Defensie kon meenemen ondanks zijn reputatie, is een "samenloop van heel ongelukkige omstandigheden die wij nooit hebben of zouden hebben geanticipeerd", klonk het.

Bekijk het gesprek met Michel Hofman uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Defensie en de militaire inlichtingendienst hebben fouten gemaakt op het niveau van de informatiedoorstroming en er zijn waarschijnlijk lacunes in het respect voor regels en procedures, en een erosie van de expertise", omschreef Hofman het gisteren voorzichtig op een persconferentie. Vanavond herhaalde hij die woorden in "Terzake".

Over de verantwoordelijkheid wil Hofman nog geen uitspraken doen. "Voordat we de verantwoordelijkheid ergens proberen te leggen, moeten we eerst begrijpen hoe het proces verlopen is.  Uiteindelijk zijn er parallelle informatiestromen geweest, waardoor het tot een samenloop van ongelukkige omstandigheden is gekomen. Zowel op het gebied van informatiedoorstroming als op het gebied van controle en toegang tot wapenmagazijnen. Er waren wekelijks controles en er is niets abnormaals opgemerkt", zegt Hofman.

We hopen dat we Jürgen Conings levend terugvinden en dat er geen slachtoffers vallen

De stafchef van het Belgische leger geeft nog mee dat de werkzaamheden van de militaire inlichtingendienst ADIV niet rechtstreeks van hem afhangen.

"Op dit ogenblik heb ik veel andere zaken aan mijn hoofd. Er is nog altijd een operatie lopend om Jürgen Conings terug te vinden. Dat is de grootste bekommernis, dat we hem nog levend terugvinden in de hoop dat er geen slachtoffers vallen", besluit Hofman.

Meest gelezen