Provincie Vlaams-Brabant

Tafeldruif zoekt teler: “Prachtig streekproduct waarin we moeten investeren”

Het aantal professionele telers van tafeldruiven in de Druivenstreek is de laatste jaren enorm afgenomen, er zijn er nog maar een tiental. Daarom organiseert de provincie Vlaams-Brabant een druiventelercursus. Ze zijn nu op zoeken naar kandidaten om professioneel tafeldruiventeler te worden.

Door de hoge gemiddelde leeftijd blijft het aantal beroepsdruiventelers jaar na jaar dalen, en de opvolging blijft meestal uit. “De kennis rond de teelttechniek van tafeldruiven staat op het punt te verdwijnen”, zegt Tom Dehaene (CD&V), gedeputeerde voor Land- en tuinbouw en Streekproducten. “Dit is zowel een bedreiging voor de tafeldruif als Vlaams-Brabants streekproduct als voor de aantrekkingskracht van de Druivenstreek.”

Daarom organiseert de Boerenbond samen met het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant de starterscursus “Tafeldruif zoekt teler”.  De cursus start in augustus dit jaar, gelijk met de druivenoogst en loopt een jaar, tot augustus 2022. Naast theorielessen zijn er ook praktijklessen zoals snoeien, aanbinden, oogsten. Professionele tafeldruiventelers geven de kneepjes van het vak door.

Carrièreswitch

Sven Vandyck uit Overijse heeft zich al ingeschreven voor de druiventelercursus. Hij is 40 jaar en werkt voor een consultancybedrijf. “Ik ben erg geïnteresseerd in de druiventeelt. Mijn doel is om op korte termijn een bestaand serristenbedrijf over te nemen als hoofd- of bijberoep. Ik heb altijd gezegd dat ik tegen mijn 45 een carrièreswitch wou doen, dus op termijn zal ik waarschijnlijk mijn huidige job opgeven. Je moet er voor willen gaan, en ik ben ervan overtuigd dat ik het kan."  

Niks is mooier dan in zo'n druivenserre te komen waar honderden kilo’s prachtige druiventrossen hangen

Sven Vandyck

“De tafeldruif is een prachtig streekproduct”, gaat Sven verder. “Het verschil is zeer groot met de goedkopere Italiaanse druiven uit de supermarkt. Het is heel lekker en niks is mooier dan in zo’n druivenserre te komen waar honderden kilo’s prachtige druiventrossen hangen. Ik vind dat een aantal jongere mensen zich moeten inzetten en geloven in dit product in de Druivenstreek. Mensen willen tegenwoordig liever dichtbij huis producten kopen met een zekere kwaliteit in plaats van kwantiteit.”

Meest gelezen