Vandaag presidentsverkiezingen in Syrië: "Hier wordt al feest gevierd voor de overwinning van al-Assad"

Vandaag zijn het presidentsverkiezingen in Syrië. Drie mannen hebben zich kandidaat gesteld, maar de huidige president Bashar al-Assad heeft niet zoveel te vrezen. "Er wordt verwacht dat al-Assad zal winnen", zegt correspondente Daisy Mohr in Syrië in "De ochtend". "Er wordt zelfs al feest gevierd."

In Syrië zijn er vandaag presidentsverkiezingen, maar volgens de ministers van Buitenlandse Zaken van onder andere de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland zullen die niet vrij en eerlijk verlopen. Het regime van  de huidige president Bashar al-Assad (55) heeft de verkiezing georganiseerd tegen de wil van de Verenigde Naties en probeert zo volgens de westerse landen een schijn van legitimiteit te herwinnen na de jarenlange burgeroorlog in het land.

Al-Assad neemt het op tegen twee andere kandidaten die zorgvuldig uitgekozen zijn. Het gaat om een oud-minister en een oppositielid dat geduld wordt door het regime in Damascus. In totaal waren er 51 kandidaturen, maar 48 kandidaturen werden verworpen "omdat zij niet aan de grondwettelijke en juridische vereisten voldeden". De oppositie noemt de stembusgang  een maskerade. De grootste oppositiepartij die nog actief is, boycot de verkiezingen.

Beluister hieronder het interview met correspondente Daisy Mohr in "De ochtend" (en lees verder onder de audio):

"Er wordt eigenlijk al gewoon verwacht dat al-Assad de verkiezingen zal winnen", zegt correspondente Daisy Mohr in Syrië in "De ochtend". Het zou al-Assads vierde termijn zijn van zeven jaar. 

"Er hangen heel veel campagneposters op straat", zegt Mohr. "Ik zou zeggen dat 90 procent daarvan van Bashar al-Assad is. De twee andere kandidaten zie je ook wel in het straatbeeld, maar daar horen we een stuk minder over." 

Bashar al-Assad stevent af op vierde ambtstermijn, bekijk hier de reportage van "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Er is een economische ramp aan de gang

Daidy Mohr, correspondente

"Hier wordt zelfs al enkele dagen feest gevierd in Damascus, dat regeringsgebied is. Al-Assad zit hier stevig in het zadel, ook na tien jaar burgeroorlog. Ik hoor hier dat mensen trots zijn op wat zij de Syrische democratie noemen."

"Er zijn hier vast ook mensen die er anders over denken, maar die zijn slim genoeg om dat niet aan een buitenlandse journalist te vertellen", zegt Mohr. "Hier is een economische ramp aan de gang. Al-Assads verkiezingsslogan is "Hoop door Werk". Er zijn mensen die denken dat het echt beter zal gaan na de verkiezingen, maar eigenlijk is er geen gemakkelijke, directe oplossing in zicht. Ook niet na de verkiezingen."

Meest gelezen