Utrecht Robin/ABACA

Banksy's gigantische muurschildering van rat geveild voor 380.000 euro in Zwolle

Een muurschildering van de anonieme maar beruchte graffitikunstenaar Banksy is in de Nederlandse stad Zwolle geveild voor 380.000 euro. Het gaat om het werk "White House Rat", een afbeelding van 3 bij 3,5 meter van een rat in het zwart-wit. Banksy maakte de afbeelding in 2004 voor de Liverpool Biennial, maar voor de veiling werd het stuk eerder dit jaar met muur en al vanuit Groot-Brittannië naar Nederland overgebracht.

Volgens een woordvoerder van veilinghuis Hessink's is deze muurschildering het grootste werk van Banksy dat ooit ter veiling is aangeboden. Het oorspronkelijke werk "White House Rat" is nog groter, maar alleen het bovenlijf van de rat kon voor de veiling worden losgehaald en overgebracht naar Nederland.

Utrecht Robin/ABACA

Het is niet de eerste keer dat veilinghuis Hessink's werk van straatkunstenaar Banksy veilt, in opdracht van de eigenaren van huizen waarop de Britse artiest zijn werk heeft geschilderd. Banksy vindt eigenlijk dat de kunst die hij op openbare muren zet van iedereen is, maar daar denken eigenaren van de panden in kwestie toch vaak anders over, zo liet het veilinghuis eerder al weten. 

Het is niet altijd duidelijk of bepaald werk van de hand van Banksy is, maar over de rat heeft veilinghuis Hessink's naar eigen zeggen totaal geen twijfel. Dit werk staat vanaf het begin bekend als een échte Banksy.

De veiling van "White House Rat" moest eigenlijk gisterenavond al doorgaan, maar werd door technische problemen een dag uitgesteld naar vanavond. Er waren technische problemen en daardoor kon niet iedereen (online) bieden.

ROBIN UTRECHT

Wie is Banksy? Ontdek het hier in 1 minuut:

Videospeler inladen...

Meest gelezen