Buurtbewoner Sam Pleysier

Verkeersdrempels zorgen voor scheuren en barsten in woningen in Koekelberg

In Koekelberg hebben inwoners van de Vrijheidslaan een klacht ingediend bij het parket. De verkeersdrempels zorgen voor lawaaioverlast en trillingen, waardoor sommige huizen nu ook scheuren en barsten vertonen. Het probleem sleept al jaren aan.

Het zijn niet de klassieke verkeersdrempels die voor de hinder zorgen, maar de zogenoemde "Berlijnse kussens", een verhoging midden op de weg. In december vorig jaar kloegen de buurtbewoners al van lawaai als automobilisten er over rijden, maar nu zijn er ook scheuren en barsten in de huizen. De buurt heeft ook een onderzoek gedaan, en daaruit blijkt dat die Berlijnse kussens niet reglementair geplaatst zijn.

Niet reglementair

"Oorzaken zijn de onreglementaire aanleg en de overdreven snelheid, en het feit dat er twee kussens naast mekaar liggen", zegt buurtbewoner Sam Pleysier. "Bussen en zwaar vrachtverkeer rammen elke keer met hun achterste wielas de Berlijnse kussens waardoor er veel trillingen zijn en geluidsoverlast, en waardoor we scheuren krijgen in onze woningen. Mocht dat reglementair aangelegd zijn, was die impact waarschijnlijk kleiner geweest."

In januari heeft de buurt overleg gehad met Brussels minister van mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen), maar omdat ze sindsdien van dat overleg niks meer gehoord hebben, dienen ze nu een klacht in.

Meest gelezen