Nicolas Maeterlinck

Corona-experten bezorgd over bedreigingen, Erika Vlieghe: "Overmoedig om te zeggen dat ik daar niet angstig over ben"

Infectiologe Erika Vlieghe van de UAntwerpen krijgt al sinds het begin van de coronacrisis heel wat kritiek. Die kritiek komt vaak in de vorm van haatberichten en af en toe ook bedreigingen. In een interview vertelt Vlieghe over welke bedreigingen ze ontvangt en hoe ze daarmee omgaat. Ook vaccinoloog Pierre Van Damme vertelt in het "Laat Journaal" over het toegenomen aantal haatmails.

Viroloog Marc Van Ranst wordt sinds begin vorige week ondergebracht op een schuiladres omdat militair Jürgen Conings hem met de dood bedreigt. Tot nu toe is de man nog steeds niet gevonden. 

Collega-wetenschapper Erika Vlieghe zegt geschrokken te zijn door het nieuws over professor Van Ranst, maar ze is niet verbaasd. "We leven in vreemde tijden, dus in die zin sloeg ik niet steil achterover."

Hoe reageert Vlieghe op het nieuws van professor Van Ranst? En wat vindt ze van de steungroepen voor Conings? Bekijk het fragment uit het interview (en lees daarna voort):

Videospeler inladen...

Erika Vlieghe wordt ook door mensen uitgescholden en een bedreiging blijft soms ook niet uit. Al zegt Vlieghe dat het bij haar nog meevalt. "Ik denk dat het bij mij minder is dan bij andere collega's", zegt Vlieghe. "Ik zit niet op sociale media, dus dat vermindert ook al de kans."

Vlieghe vertelt over de bedreigingen die zij heeft gekregen. Bekijk het fragment (en lees daarna voort):

Videospeler inladen...

Bedreigingen ontvangen is één factor, maar hoe ga je ermee om? "Het zou overmoedig zijn om te zeggen dat ik daar niet angstig over ben", zegt Vlieghe. Maar Vlieghe relativeert ook: "Wat gebeurt, gebeurt."

Vlieghe zelf lijkt er koeltjes onder te blijven. Hoe reageert zij op die bedreigingen? Bekijk haar reactie (en lees daarna voort):

Videospeler inladen...

Vaccinoloog Pierre Van Damme, een van de gezichten van deze coronacrisis, reageert in het "Laat Journaal" op de zoektocht naar Jürgen Conings en de bedreigingen die hij als wetenschapper ontvangt. "Vorige week was er toch een toename van dreig- en haatmails". Hij gaat wel in op mails waarvan de inhoud respectvol is. "Het is belangrijk om te weten wat er leeft bij de mensen en als dat met enige vorm van respect wordt gestuurd, dan zal ik daar ook met respect op antwoorden", zegt hij. Daarnaast geeft Van Damme ook aan dat we blij moeten zijn dat een heel team met experten zich inzet om advies te geven.

Bekijk het volledige gesprek uit het "Laat Journaal" met vaccinoloog Pierre Van Damme:

Videospeler inladen...

Meest gelezen