Het bewuste spandoek op een andere betoging, in februari vorig jaar.

4 leden radicaal-rechtse groep Voorpost veroordeeld voor aanzet tot haat en geweld wegens spandoek "Stop islamisering"

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft 4 leden van de radicaal-rechtse organisatie Voorpost veroordeeld voor aanzetten tot haat en geweld tijdens een betoging in mei vorig jaar. Op een spandoek waren onder de woorden "Stop islamisering" enkele vrouwen in boerka of nikab te zien, en net die combinatie ging volgens de rechtbank te ver. Verschillende parlementsleden van Vlaams Belang hebben geprotesteerd tegen het vonnis in Mechelen.

Het was op zaterdag 30 mei 2020 op de zaterdagmarkt in Mechelen dat de radicaal-rechtse organisatie Voorpost een betoging hield tegen de naar eigen zeggen islamisering. Daarbij hielden enkele leden ook een spandoek omhoog met de woorden "Stop Islamisering". Onder die woorden was een rij van vrouwen met nikab, en een tweede rij van vrouwen met boerka te zien.

Volgens de correctionele rechtbank in Mechelen gaat dat spandoek te ver. "Door dergelijke borden en spandoeken te dragen hebben de beklaagden tot doel om angst te zaaien en haat te scheppen in de samenleving door de toekijkers te overtuigen van het denkbeeld dat in de toekomst mogelijks de islam Vlaanderen zal overheersen", staat te lezen in het vonnis

"Zij schetsen een denkbeeldig gevaar waarbij elke vrouw als gevolg van deze zogenaamde islamisering verplicht zou worden een boerka of een nikab te dragen of nog elke vrouw als gevolg daarvan een boerka of een nikab zal dragen. Dergelijke denkbeelden trachten bij anderen de angst voor en de haat tegen de moslimgemeenschap te voeden of aan te wakkeren, zodat deze ertoe worden aangezet om zelf gelijkaardige haatdragende en angstzaaiende gedragingen te stellen", aldus de rechter.

De vier leden van Voorpost werden allen veroordeeld tot 6 maanden cel. Voor drie van hen was dat wel met uitstel, voor één van hen was de straf effectief. Hun advocaat Luc Deceuninck bekijkt nu of zij in beroep gaan. Maar dat lijkt erg waarschijnlijk. "Dit was gewoon vrije meningsuiting, een politiek statement, niet anders dan dat", zegt Deceuninck in een eerste reactie op de uitspraak. 

"Als men stop islamisering zegt, dan zeg je niet stop de islam. Men zegt: stop de doordringende invloed in onze maatschappij van bepaalde islamitische gebruiken. Dat is waarover men het heeft. Eigenlijk antwoordt de rechtbank niet op onze argumenten", aldus de misnoegde advocaat.

Vlaams Belang voert actie voor vrijheid van meningsuiting

Verschillende parlementsleden van Vlaams Belang hebben in Mechelen geprotesteerd tegen het vonnis van de correctionele rechtbank van Mechelen. Op de Grote Markt ontvouwden ze spandoeken met eenzelfde boodschap, aangevuld met affiches met de boodschap "Stop censuur". 

"De strafrechtelijke veroordeling van de vier Voorpost-activisten is ver voorbij een gerechtelijke dwaling. Dit is een aanval op de vrije meningsuiting, de democratie en de mogelijkheid om oppositie te voeren. U verzetten tegen islamisering is niet aanzetten tot haat of geweld. Dat is gewoon vrijheid van meningsuiting. Dat is beschermen wat ons lief is, onze identiteit", zei Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in "Het journaal".

Bij de aanwezigen waren de meeste kopstukken van de partij, onder wie voorzitter Tom Van Grieken, federaal fractieleider Barbara Pas, Europarlementslid Gerolf Annemans en een 25-tal parlementsleden, onder wie Vlaams Parlementsleden Filip Dewinter, Sam Van Rooy, Anke Van dermeersch en Guy D'haeseleer.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen