De voormalige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma

Voormalige Zuid-Afrikaanse president Zuma pleit onschuldig in corruptiezaak

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft onschuldig gepleit in een corruptiezaak die teruggaat tot eind jaren negentig. In het proces, dat vandaag start, staat de 79-jarige Zuma terecht voor zestien aanklachten. 

In het proces, dat reeds herhaaldelijk werd uitgesteld, staat de voormalige Zuid-Afrikaanse president Zuma terecht voor zestien aanklachten van onder meer fraude, corruptie en afpersing bij de aankoop van militair materieel bij Europese defensiebedrijven toen hij vicepresident was in 1999. 

Zo zou hij omgerekend naar de huidige koers 235.000 euro hebben opgestreken van de Franse groep Thales waarmee een contract van ongeveer 2,8 miljard euro was afgesloten.

(Lees verder onder de foto)

Rechter Piet Koen richtte zich herhaaldelijk rechtstreeks tot de voormalige president en verzocht hem gezien de "omvang van de zaak" persoonlijk te bevestigen wat zijn advocaat had gezegd. Zuma bleef onbewogen en pleitte onschuldig. Ook de Franse groep Thales, dat eveneens terechtstaat voor corruptie en witwassen, pleitte ontschuldig.

Zuma was president van Zuid-Afrika tussen 2009 en 2018, maar moest opstappen na een serie schandalen. Zijn opvolger Cyril Ramaphosa heeft beloofd de corruptie in het land uit te roeien.

Meest gelezen