AFP or licensors

Imago infrastructuur in Italië krijgt (weer) deuk na ongeval kabelbaan, terecht? "Italiaan niet corrupter dan Belg" 

Na de tragedie met de kabelbaan afgelopen weekend in Stresa in Italië, zijn critici er als de kippen bij om de gebrekkige Italiaanse infrastructuur of mentaliteit aan te wijzen als boosdoener. Italiëliefhebber en columnist Marc Coenen is het niet eens met deze stereotypen: "Dat is het ding met clichés: voor een deel kloppen ze wel, maar een Italiaan is niet corrupter dan een Fransman of een Belg".

Volgens Coenen zijn die stereotypen terug te brengen tot de jaren tachtig en negentig. "Toen is er veel geld uitgegeven, maar vaak onverstandig. Tijdens de economische crisis van 2008 zijn de overheidsinvesteringen alleen maar achteruit gegaan".

Beluister hieronder het gesprek met Marc Coenen over de Italiaanse clichés:

De Italiaanse economie is nochtans de op twee na grootste in Europa. Maar het effect van die uitgestelde investeringen laat zich soms voelen, zeker in het zuiden van Italië. Maar ook in het noorden speelt het een rol. De ingestorte brug in Genua twee jaar geleden is daar een voorbeeld van. Daar werd de brug niet op tijd vervangen door corruptie en nalatigheid . 

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Hebzucht is van alle tijden en niet per se Italiaans. 

"De geknapte kabelbaan in Stresa is echter geen voorbeeld hiervan. Dat was een privaat bedrijf dat die uitbaatte. Dat is een verhaal van hebzucht en dat is van alle tijden en niet per se Italiaans."

Italië investeert de laatste jaren juist meer in infrastructuur. Het ontving bijna 200 miljard euro uit het Europese coronasteunfonds. Dat geld dient om het zwaar getroffen Italië er weer bovenop te helpen na corona. Een groot deel daarvan zal geïnvesteerd worden in infrastructuur, voornamelijk in het onderontwikkelde zuiden van het land. "Het is niet zo dat Italië achteruit gaat, er worden steeds meer fondsen vrijgemaakt. Dat duurt soms lang, maar ze zijn er mee bezig".

De problemen rond de infrastructuur doortrekken naar het volledige land is wat kort door de bocht volgens Marc Coenen: "Italië is niet één geheel. Het is een lappendeken van verschillende volkeren en dialecten. Ook zij hebben te maken met intern gekrakeel".

Onze reporter Willem Van Mullem bezocht de plaats van de ramp. Bekijk hier het gesprek met hem in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen