Computerwetenschappers KU Leuven voorspellen: Rode Duivels winnen EK Voetbal

Computerwetenschappers van de KU Leuven hebben het verloop van het EK voetbal gesimuleerd en daaruit blijkt dat de Rode Duivels de grootste kanshebber zijn om Europees kampioen te worden. "Na de groepsfase zal België het wellicht opnemen tegen Wales of Zwitserland. Daarna tegen Italië, dan tegen Frankrijk en de finale zal tegen Spanje zijn."

Op 11 juni begint het Europees Kampioenschap Voetbal. De Rode Duivels spelen daarbij op 12 juni hun eerste match tegen Rusland, maar het is volgens een doctoraatsstudent van de universiteit van Leuven nu al zeker dat op 11 juli na de finalewedstrijd, België de beker in de lucht steekt.

Pieter Robberechts, doctoraatstudent aan de KU Leuven, legt uit hoe hij dat weet: "We hebben dat berekend via een Monte Carlo-simulatie: we weten in welke groep welk team zit en hebben dan 20.000 scenario's opgesteld.  België speelt de eerste wedstrijd tegen Rusland. In sommige scenario's laten we België winnen, en in andere wint Rusland en verliest België. Afhankelijk van de verschillende resultaten krijgen we verschillende scenario's van het verloop van het toernooi. En uiteindelijk tellen we welk scenario het meest voorkomt en dus de grootste kans heeft. Er wordt ook gekeken naar prestaties van de Rode Duivels in recente wedstrijden."

Robberechts voorspelt dat België het na de groepsfase waarschijnlijk moet opnemen tegen Wales of Zwitserland. "Daarna wellicht tegen Italië, en dan tegen Frankrijk en de finale zal tegen Spanje zijn en volgens mijn simulatie winnen we die wedstrijd." De simulatie van Robberechts houdt evenwel geen rekening met eventuele blessures of andere onverwachte gebeurtenissen.

 Meer informatie over de simulatie vind je op de website van de KU Leuven.

Meest gelezen