Aleksandr Loekasjenko geeft een toespraak voor het Wit-Russische parlement.
AFP or licensors

Wit-Russische president Loekasjenko reageert op vliegtuigincident: "Alles verliep volgens de regels"

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko verklaarde vandaag voor het Wit-Russische parlement dat de "bommelding" afkomstig was uit Zwitserland. "Wij hebben wettelijk gehandeld." Met de uitspraken probeert hij de internationale kritiek te weerleggen dat het louter zou gaan om de arrestatie van de kritische journalist Roman Protasevitsj.

Volgens Loekasjenko hebben ze "wettelijk gehandeld om mensen te beschermen, én volgens alle internationale regels". Europa trekt dit echter in twijfel en verschillende Europese en internationale luchtvaart­maatschappijen verklaarden al het Wit-Russische luchtruim te mijden. De Europese Unie nam ook bijkomende sancties tegen Wit-Rusland. Loekasjenko verklaarde dat die sancties een poging zijn om zijn regime te beschadigen. De reacties van het Westen en de sancties zouden een "test" van het Westen zijn om later ook Rusland aan te vallen. 

De president vertelde ook dat het vliegtuig wel in Minsk moest landen omdat "geen enkele andere luchthaven het toestel wou aanvaarden". Bovendien kwam het vliegtuig met de "bom" gevaarlijk dicht bij een kerncentrale en zou Wit-Rusland met de actie het leven van de passagiers gered hebben. 

Eerder verklaarden de Wit-Russische autoriteiten dat de Palestijnse groepering Hamas gedreigd zou hebben met een aanslag en dat ze dus gedwongen werden de commerciële vlucht met Protasevitsj aan boord te laten landen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Het Wit-Russische ministerie voor Transport publiceerde gisteren ook het "transcript" van het gesprek tussen de piloten en de Wit-Russische luchtverkeersleiders.  

Dat nieuws zou nu volgens Loekasjenko afkomstig zijn van Zwitserland. De Zwitserse autoriteiten ontkennen echter dat er een bommelding over het vliegtuig werd verstuurd.

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Op de terreurlijst

Toch hield de president vol dat de opgepakte journalist Roman Protasevitsj een gevaarlijke "terrorist" is en "of er nu een bom was of niet, als ik te horen had gekregen dat er een terrorist in het vliegtuig zat, zou ik onmiddellijk opdracht gegeven hebben om te landen", aldus Loekasjenko. 

Als ik te horen had gekregen dat er een terrorist in het vliegtuig zat, zou ik onmiddellijk opdracht gegeven hebben om te landen

Volgens de Wit-Russische president zou de journalist een "bloedige opstand" voorbereiden en werd hij daarom gearresteerd samen met zijn vriendin Sofia Sapega, zodra het vliegtuig in Minsk landde. De oppositieblogger werd in november op de Wit-Russische terreurlijst gezet.

Er verscheen enkele dagen geleden ook een video waarin de journalist (waarschijnlijk onder dwang) verklaarde achter de protesten in Minsk te zitten. Nu duikt ook een video op waarin zijn vriendin "bekent" via het sociale mediakanaal Telegram informatie te hebben verspreid over Wit-Russische ordediensten, iets wat verboden is in het land. 

Opnieuw betogen

De Wit-Russische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja, die net zoals Roman Protasevitsj naar Litouwen vluchtte, verklaarde via sociale media dat de oppositie klaar is voor een nieuwe golf aan protesten: "Er is niets meer om op te wachten. We moeten de terreur eens en voor altijd stoppen."

Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja in Vilnius (Litouwen) na het vliegtuigincident.
AFP or licensors

Meest gelezen