Na 22 jaar begint in Zuid-Afrika het corruptieproces tegen oud-president Jacob Zuma

In Zuid-Afrika begint vandaag het corruptieproces tegen oud-president Jacob Zuma. Zuma, die president was van 2009 tot 2018, staat terecht voor fraude, afpersing en witwassen. De zaak draait om een wapendeal van 22 jaar geleden met het Franse wapenbedrijf Thales. 

Jacob Zuma was in 1999 vicepresident onder Thabo Mbeki, net na het einde van de apartheid, en moest het leger weer opbouwen. Hij zou toen voor 690.000 euro aan steekpenningen hebben aangenomen van het Franse wapenbedrijf Thales voor een deal van in totaal 2,8 miljard euro. Ook Thales staat terecht.

Vertragingsmanoeuvres

Het proces werd al verschillende keren uitgesteld door vertragingsmanoeuvres van de oud-president. “Eerst werd hij zelf president en kon hij niet vervolgd worden, nadien zorgde hij dat hij een openbaar aanklager had aangesteld die hem goedgezind was, en nu wil hij dat de huidige openbaar aanklager opstapt”, zegt correspondente Elles Van Gelder in De Ochtend op Radio 1. “Die zou het op hem gemunt hebben en het proces zou politiek gemotiveerd zijn.”

“Staatsbedrijven leeggeroofd”

Jacob Zuma werd door zijn eigen partij ANC gedwongen op te stappen als president in 2018 na verschillende corruptieschandalen waarin hij zou betrokken zijn.

Een commissie onder leiding van rechter Raymond Zondo doet nu onderzoek naar fraude en corruptie tijdens Zuma’s bestuur. “Toen zijn heel veel staatsbedrijven leeggeroofd door corruptie, maar Zuma weigert elke medewerking aan die onderzoekscommissie“ aldus Elles Van Gelder.

Interne strijd binnen ANC

Dit proces legt ook een diepe verdeeldheid bloot binnen het ANC. Jacob Zuma krijgt nog altijd de steun van een aantal topleden van het ANC, onder wie secretaris-generaal Ace Magashule, die zelf beschuldigd wordt van corruptie.

Maar de huidige president en voorzitter van het ANC, Cyril Ramaphosa, heeft al van bij zijn aantreden gezegd dat hij de corruptie binnen het ANC wil aanpakken. Hij haalde een grote overwinning binnen door de secretaris-generaal Ace Magashule te laten schorsen en hoopt nu ook dat Zuma gestraft wordt.

Meest gelezen