Foto: Google Streetview

300 banen bedreigd bij Commscope in Kessel-Lo

Het Amerikaanse telecombedrijf heeft vanmorgen tijdens een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd dat het de intentie heeft om de komende twee jaar 241 arbeiders en 64 bedienden te ontslaan in zijn vestiging in Kessel-Lo bij Leuven. De directie van het bedrijf wil de productieafdeling en het distributiecentrum daar sluiten. De afdeling research en development, waar 200 mensen werken, zou wel blijven bestaan.

De sluiting van de productieafdeling en het distributiecentrum heeft volgens de directie te maken met een aantal recente trends in de telecomsector. Zo worden er alsmaar minder netwerken met koperdraad gebruikt door de opkomst van de glasvezelkabel. Die laatste technologie maakt het mogelijk dat er meer data verstuurd kunnen worden in kortere tijd. De directie verwijst daarnaast ook naar "de toegenomen concurrentie in een al zeer competitief marktsegment".

Dit gaat over pure winstmaximalisatie gedirigeerd door de Amerikaanse moederholding.

Leen Vanderhulst - ACV Metea

De werknemers werden vandaag tijdens infosessies op de hoogte gebracht. Er zal nu een consultatie- en overlegronde gestart worden zoals de wet-Renault dat voorschrijft. 

Volgens Leen Vanderhulst van de christelijke vakbond ACV maakte het bedrijf in 2018 en 2019 nochtans alsmaar meer winst. Ook kon het bedrijf blijven doorwerken tijdens de coronapandemie: "Het gaat met andere woorden puur om een operatie van winstmaximalisastie gedirigeerd door de Amerikaanse moederholding." Wereldwijd heeft Commscope 55 productie- en distributiesites. De kans is dus groot dat die afdelingen naar het buitenland verhuizen. 

Lange geschiedenis

Alex Luckermans werkt al 42 jaar bij Commscope en zag het bedrijf de laatste jaren achteruitgaan: "Toen ik in 1979 begon, werkten hier 1300 mensen, nu zijn we nog met 540. Ik heb veel zien veranderen. Maar de laatste overnemer, Commscope, is de slechtste werkgever die we ooit gehad hebben en het wordt nu ook onze dood. Deze beslissing is voor veel van mijn collega's een ramp."

Bij Commscope in Kessel-Lo wordt al sinds 1969 telecomapparatuur gemaakt. Het bedrijf was eerder bekend onder de namen Raychem, Tyco en TE Connectivity en werd enkele jaren geleden overgenomen door de Amerikaanse multinational Commscope. Momenteel werken er ongeveer 540 mensen. De research-en-developmentafdeling blijft wel behouden.

Meest gelezen