Foto Wegen en Verkeer

Wegbeheerder vraagt respect na incidenten in Gent: "Werknemers worden soms met flessen bekogeld"

De wegbeheerder van Oost-Vlaanderen vraagt meer respect tijdens wegenwerken. Zo is in het pas gegoten fietspad langs de R4 in Gent een spoor van diepe voetstappen te zien. Ook de graafmachine en de signalisatie zijn beklad. "Het gebeurt nog te vaak dat wegenwerkers te maken krijgen met agressie en vandalisme", zegt Jef Schoenmakers, woordvoerder Agentschap Wegen en Verkeer. 

"Zowel fietsers, voetgangers en automobilisten tonen heel weinig respect voor zowel de wegenwerkers als voor het geleverde werk", zegt Jef Schoenmakers, woordvoerder Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen. "Wij voeren die werken in de eerste plaats uit om die weg veiliger en comfortabeler te maken voor iedereen. Daar horen nu eenmaal hinder en omleidingen bij, maar zelfs als we die goed communiceren en aanduiden, kunnen sommigen het blijkbaar toch niet laten om schade toe te brengen aan het werk of erger nog: aan de mensen die aan het werk zijn."

Er wordt pas gestopt als men echt niet verder kan. En zelfs dan nog...
Jef Schoenmakers, woordvoerder bij Agentschap Wegen en Verkeer

In onderstaand facebookbericht zie je de diepe voetstappen in het pas gegoten fietspad langs de R4 in Gent. "Onderhoud en herstellingen zijn nu eenmaal nodig en zorgen ervoor dat je over een comfortabele weg kan rijden. Wij hadden nochtans tijdig de weggebruikers geïnformeerd en ook de omleiding stond duidelijk aangegeven", staat er te lezen.

(lees verder onder het bericht)

Flessen naar het hoofd

De voetsporen in het fietspad aan de R4 in Gent zijn geen alleenstaand geval. "Wij ervaren geregeld dat signalisatie genegeerd wordt. Wanneer de toezichthouders de mensen wijzen op het overtreden van de werf, worden ze uitgescholden of krijgen ze verwijten naar het hoofd. Soms krijgen ze zelfs flessen naar het hoofd. Ook onze graafmachines worden af en toe beklad met troep."

Extra werk

Zo’n voetspoor in het beton is misschien bedoeld als onschuldige grap, maar het heeft serieuze gevolgen voor de wegenwerkers. "Hierdoor moeten we vaak opnieuw beginnen, wat kosten en moeite met zich meebrengt. Dat gaat ook ten koste van de kwaliteit van het fietspad", klinkt het nog.

kasto80

Meest gelezen