Boetes worden duurder: van 8 tot 25 euro extra per boete

Alle boetes zullen vanaf deze zomer hoger worden. Dat schrijft De Standaard en het nieuws is aan ons bevestigd. Het gaat om snelheidsovertredingen maar ook geldstraffen opgelegd door een rechter.

Er komt een toeslag van 8,84 euro voor wie een verkeersboete of minnelijke schikking voor andere misdrijven moet betalen. Voor wie aangemaand moet worden om te betalen of wie door een rechter een boete opgelegd krijgt, gaat het om 25,32 euro. 

De bedragen komen volgens minister van Justitie ­Vincent Van Quickenborne (Open VLD) overeen met de administratieve en operationele kosten verbonden aan het verwerken van de boetes.

Voor de laagste verkeersboetes, momenteel 53 euro, betekent de laagste toeslag een stijging met 17 procent. De nieuwe toeslag moet dit jaar nog 15 miljoen euro ­opbrengen. Voor daarna zijn de inkomsten begroot op 43 miljoen ­euro per jaar.

"Verhoging is logisch maar er zijn al veel toeslagen"

Volgens de Brugse politierechter Peter Vandamme is de verhoging van de boetes logisch maar zijn er al veel extra kosten aan verbonden. "Als de mensen zoveel kansen krijgen om te betalen, is de extra kost voor de administratie eigenlijk logisch."

"Alleen is de vraag hoe ver men daarin gaat. Want er zijn nu al heel wat toeslagen. In heel veel gevallen heeft men in de politierechtbank al 300 euro kosten bovenop de boete, nu wordt dat dus 325 euro. Eigenlijk denk ik dat dit een budgettaire operatie is, een verhoging van de boetes zonder dat zo te noemen."  

Beluister hieronder het interview met Peter Vandamme in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen