A-K Geenens

Berlare gaat omgeving Donkmeer vernieuwen: "Glamping en zelfs kamperen op het water moet mogelijk zijn"

Berlare wil de omgeving van het Donkmeer opwaarderen. Er komt een wandelpromenade en er zijn ideeën om meer toeristen voor een kort verblijf aan te trekken. "We willen meer dan een meer zijn." Glamping en kamperen op het water moeten kunnen, vindt de gemeente. Het Donkmeer in Berlare is een bekende trekpleister in Oost-Vlaanderen, het is vooral bekend om de bootjes, de paling en de eendenkooi. 

Er is de laatste jaren al veel veranderd aan de omgeving van het Donkmeer. Het meer telde vroeger veel palingrestaurants en toeristen trokken er op zondagen heen voor een boottochtje op het meer of een bezoek aan de eendenkooi. Dat is een gigantische kooi waar tot in de jaren 1900 eenden werden gevangen.

Natuurgericht

Nu is het Donkmeer ook een reservaatzone waar de natuur beheerd wordt door de VZW Durme. Er is recent op het provinciaal domein Nieuwdonk, dat naast het donkmeer ligt, een aaidierenweide aangelegd, er zijn meer wandelpaden en een grote keuze aan fietsroutes. In een onthaalcentrum is een tentoonstelling over de natuur rond 'de Donk' en de geschiedenis van de omgeving. Het Donkmeer ligt op het grondgebied van drie gemeenten Berlare, Uitbergen en Overmere. 

Verblijfstoerisme

Het Regionaal Landschap Schelde-Durme Agentschap, de provincie Oost-Vlaanderen en de gemeente Berlare hebben nu een plan om nog meer toeristen aan te trekken. Er zijn verschillende campings en verblijfsparken voor stacaravans, "en die zijn goed voor de horeca", weet schepen Steven Vandersnickt. "Maar we willen dat kort verblijfstoerisme diversifiëren." 

"Een weekendje Donkmeer" moet een begrip worden. "Een weekendje met vrienden of er een weekje tussenuit met familie moet kunnen." Vandersnickt wil graag dat er glamping mogelijk wordt, dat is luxueus kamperen. "Er is al een project gestart voor kamperen op het water.  We willen ook vakantiewoningen en tiny houses," legt de schepen uit. Het plan is gemaakt met de bedoeling om ondernemers aan te trekken die daarin investeren.

Wandelpromenade

De gemeente gaat ook een wandelpromenade aanleggen. Daarvoor wordt de Brielstraat heraangelegd. Dat is nu een doodlopende weg voor auto's die op drukke zondagen tussen de wandelaars en fietsers rijden. Het wordt een wandelweg waarlangs de horeca terrassen kan zetten en waar ook de  vissers plaatsen krijgen aan het water. 

kasto80

Meest gelezen