info@jasperleonard.be

Brandweerkazerne Lillo in vuur en vlam gezet met nieuw graffitikunstwerk

Bij de industriële brandweerpost Lillo is een nieuwe muurschildering onthuld op de zijkant van de kazerne. Het kunstwerk staat op het deel van de kazerne dat mogelijk geïntegreerd zal worden in een gloednieuw opleidingscentrum over enkele jaren. De brandweerzone Antwerpen bekijkt ook of het andere deel van de kazerne kan afgebroken en vervangen worden door een nieuwe kazerne. Brandweerkorporaal Maud de Prins is alvast enthousiast: "Het is een echte eye-catcher. Dit was het twee weken wachten meer dan waard."

Brandweerlieden van de industriële brandweerkazerne Lillo aan de Scheldelaan volgden de werkzaamheden van graffitikunstenaar Bird op de voet. Het resultaat is een afbeelding van 20 meter op 7,5 meter. Het nieuwe kunstwerk moet volgens plannen van de brandweerzone Antwerpen tegen 2027 deel uitmaken van een geheel nieuw complex. 

Opleidingscentrum

Hoewel de plannen nog niet concreet zijn, is de brandweerzone er al een tijd mee bezig.  Volgens het plan dat nu op tafel ligt zal het oudste deel van de huidige kazerne afgebroken worden. Een gebouw, dat wat verder op hetzelfde terrein zou komen, zou in gebruik moeten zijn tegen 2026. De huidige kazerne werd geopend in 1969. 

Zonecommandant majoor Bert Brugghemans voegt toe dat in 2027 ook een opleidingscentrum moet opengaan op de site: "Op termijn is het de bedoeling dat er een opleidingscentrum met grote oefenplaats wordt geïnstalleerd. Zeker als brandweerman is het belangrijk om te blijven bijleren." Het deel van de huidige kazerne waarop het graffitikunstwerk werd gespoten, zal geïntegreerd worden in dat nieuwe centrum. 

Betere paraatheid

Burgemeester en zonevoorzitter Bart De Wever (N-VA) ziet zeker ook de voordelen van een plaatselijk oefencomplex: "Oefenen in eigen zone heeft een ongelooflijke meerwaarde. De brandweer kan zo beter paraat blijven. Ook bedrijven zullen hier mogen oefenen. Zo wordt hopelijk de samenwerking tussen brandweer en bedrijven versterkt." 

Meest gelezen