Burgemeester Tollenaere niet ingelicht over zoekactie in Maaseik: "Geen antwoord op vragen van inwoners"

Burgemeester van Maaseik Johan Tollenaere (Open VLD) begrijpt niet waarom hij niet is ingelicht over de zoektocht naar Jürgen Conings op zijn grondgebied. Burgemeesters van buurgemeenten zijn wel gecontacteerd. HIj krijgt nu veel vragen waarop hij niet kan antwoorden.

"Het was pas door berichten van inwoners en berichten op Facebook dat ik wist dat er ook in Bergerven, in Maaseik, gezocht wordt naar de vermiste militair Jürgen Conings", zegt burgemeester Johan Tollenaere. "Ik ben daar helemaal niet over ingelicht en ik krijg nu veel vragen van inwoners waarop ik niet kan antwoorden."

Als mensen 's ochtends onverwacht een legervoertuig in hun tuin zien staan, dan is dat natuurlijk nogal schrikken
Burgemeester Tollenaere

"Als mensen militairen zien in hun gemeente, hebben ze natuurlijk vragen", gaat burgemeester Tollenaere verder. "Ze vragen zich af of ze nog mogen buitenkomen en of ze nog mogen wandelen in het Bergerven. En dan contacteren ze het gemeentebestuur en is het nogal pijnlijk als je dan als burgemeester niet eens weet dat er in Maaseik gezocht wordt. Ik denk dat de lokale overheid misschien dan toch even verwittigd mag worden. Normaal gezien gebeurt dat door de gouverneur maar ik heb niets gehoord. Mensen die 's morgens plots een legervoertuig in hun tuin zien staan, die bellen natuurlijk naar de gemeente om te weten wat er aan de hand is maar daar konden wij geen antwoord op geven."

In Bergerven was een school een klimparcours aan het doen, daarnaast reden en liepen gewapende militairen, dat is een heel surrealistisch beeld hoor

Burgemeester Tollenaere

"Na berichten van inwoners ben ik zelf gaan kijken in Bergerven", zegt Tollenaere. "Op de top, in het Warredal, is een adventure park en daar was een school op dat moment een klimparcours aan het doen. Daarnaast liepen en reden gewapende militairen in colonne. Ik heb dat dan gemeld en dan is daarna toch de federale politie daar komen staan."

"Ik vermoed dat men misschien gedacht heeft dat Bergerven in Dilsen-Stokkem lag want die gemeente is wel verwittigd", zegt de burgemeester. "Maar het Dilserbos, waar de wagen van Conings is gevonden, loopt over in Bergerven en het grootste deel daarvan ligt in Maaseik. De helikopters vliegen hier trouwens over en er wordt wel degelijk ook in Maaseik gezocht. Ik vind het echt niet kunnen dat wij op voorhand niet even verwittigd zijn", besluit Tollenaere.

Zoektocht na zonsondergang stopgezet, morgen wordt verdergezocht

De zoektocht naar de militair Jürgen Conings wordt straks na zonsondergang tijdelijk stopgezet. Morgen zullen leger en federale politie dan mogelijk verderzoeken. Deze keer wordt er gezocht in drie nieuwe zones in het Nationaal Park Hoge Kempen, tussen Eisden, As, Dilsen-Stokkem en Maaseik. Het is de  buurt waar de militair anderhalve week geleden zijn auto achterliet. Het federaal parket roept iedereen op om daar weg te blijven.  De politie gaat er vanuit dat de man nog altijd in leven en mogelijk zwaarbewapend is. 

 

Meest gelezen