Belga

Buurtbewoners De Schorre in Boom willen dit jaar geen Tomorrowland: "80.000 bezoekers per dag coronavrij? Onmogelijk!"

De wijkraad van de drie wijken rond De Schorre in Boom wil dat het dance-festival Tomorrowland dit jaar nog niet georganiseerd wordt. Ze geloven niet dat het coronaveilig kan verlopen, gezien er 80.000 bezoekers per dag verwacht worden, en tests en attesten geen 100 procent zekerheid bieden. Daarnaast zien ze het niet zitten dat het niet in juli, maar eind augustus en begin september zal georganiseerd worden, wanneer het schooljaar weer start. Ze schreven intussen brieven naar onder meer de premier en de gouverneur. 

Dancefestival Tomorrowland vindt normaal plaats in juli in De Schorre in Boom. Door de coronapandemie is het nu gepland tijdens het laatste weekend van augustus en het eerste van september. "De meeste omwonenden vluchten in juli weg voor het festival, voor het lawaai en de overlast, maar dat zal op dat moment van het jaar veel moeilijker zijn", zegt Frank Van Houtte van het wijkcomité Bosstraat. 

Het zou ook betekenen dat er 80.000 bezoekers per dag naar Boom komen, ook uit het buitenland. Ook daar hebben de bewoners hun bedenkingen bij: "We weten niet hoe het in andere landen zal zijn, we weten zelfs niet hoe het in andere landen van Europa zal zijn, mocht het tot Europa beperkt worden", zegt Van Houtte. "Er zijn ook nog te veel vragen over tests en eventuele documenten die nodig zijn om naar België te komen."

Een coronapositieve Tomorrowland-bezoeker die eindelijk een kaartje heeft kunnen bemachtigen, gaat zijn toegangskaart inleveren? Dream on.

Wijkraad Bosstraat - De Schomme - Hoek (Boom)

Ze hebben intussen een brief geschreven aan onder meer premier De Croo, minister van Volksgezondheid Vandenbroucke, Vlaams minister-president Jambon, Antwerps gouverneur Berx, de burgemeesters van Boom en Rumst en enkele gezondheidsspecialisten. Daarin verwijzen ze naar het risico op vals-negatieve resultaten van coronasneltests. 

Ze vragen zich ook af wat er zal gebeuren mocht iemand positief getest worden: "Een coronapositieve Tomorrowland-bezoeker die eindelijk een kaartje heeft kunnen bemachtigen, gaat zijn toegangskaart inleveren? Dream on."

School

Normaal vindt het festival ook plaats in de zomervakantie, nu zal tijdens het tweede weekend het schooljaar weer begonnen zijn: "Maandagochtend begint de school weer en dan gaat er een enorme verkeersdrukte zijn", gaat Van Houtte voort. "De kinderen gaan ook niet goed geslapen hebben door het lawaai. Dat wordt een heel moeilijke situatie."

De buurtbewoners willen ook dat de De Schorre deze zomer toegankelijk blijft voor mensen die niet met vakantie kunnen. 

 

Meest gelezen