Radio 2

Cartoonist O-sekoer uit Torhout wint prestigieuze prijs: "De jury met virologen zag er een dubbele bodem in" 

O-Sekoer of Luc Descheemaeker zoals hij echt heet, heeft de hoofdprijs gepakt op de Grote Prijs Press Cartoon Belgium. Hij pakte die eerste plaats zelfs met twee cartoons, omdat de jury niet kon kiezen. Het was dit jaar een bijzondere jury met virologen en wetenschappers die een belangrijke rol spelen tijdens de coronacrisis, zoals Steven Van Gucht. 

Cartoonist O-Sekoer uit Torhout is niet verbonden aan een krant. Dat maakt hem extra trots omdat zijn cartoons enkel via de sociale media konden worden opgepikt. Uiteindelijk belandde de cartoon met een vlinder op het hoogste schavotje. Luc Descheemaeker: "Het beeld stelt een grote vlinder voor en die vlinder wordt kapotgebeten door een kakkerlak. De kakkerlak heeft een naziteken op de rug. De vlinder staat symbool voor al wat mooi is op de wereld, maar wordt kapotgeknaagd door opkomend fascisme. De virologen zagen een dubbele bodem: de wereld met zijn schone kanten op natuurgebied en gezondheid wordt door allerlei bedreigingen kapotgeknaagd." 

Gezicht van Hitler en Donald Trump

Op de tweede cartoon staat het gezicht van Trump. Die cartoon heeft internationaal enorm gescoord. Luc Descheemaeker: "De tweede tekening is een valse voorpagina van het beroemde tijdschrift Time, waarop het gezicht van Hitler weergegeven wordt, met een snor die het profiel toont van voormalig Amerikaans president Donald Trump. Onder de tekening staan de woorden "Racism. The greatest virus". De cartoon verscheen in de periode van de moord op de Amerikaan George Floyd." 

(lees verder onder de foto)

Radio 2

De tweede prijs gaat naar cartoonist Karl, voor een cartoon die op 8 januari verscheen in Focus Knack naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de aanslag tegen de redactie van Charlie Hebdo. De derde prijs is voor Dubus met een cartoon die begin maart gepubliceerd werd in La Dernière Heure over Europa en de migratiecrisis. De prijzen worden uitgereikt tijdens de opening van het International Cartoon Festival van Knokke-Heist op zaterdag 3 juli.

Meest gelezen