AP

Celstraffen van 8 tot 53 jaar voor moslimterroristen die in 2017 aanslagen uitvoerden in en rond Barcelona

In Spanje zijn drie moslimextremisten veroordeeld wegens hun betrokkenheid bij een reeks terreuraanslagen in de regio Catalonië in augustus 2017. Bij die aanslagen zijn toen 16 mensen vermoord. Het ging onder meer om een aanslag op de bekende Ramblas in Barcelona en in het kustplaatsje Cambrils.

Op 17 augustus 2017 reed een moslimextremist met een vrachtwagen in op mensen op de voor toeristen erg bekende straat Ramblas in Barcelona. Daar zijn toen 14 mensen gedood. De dader kon ontkomen, maar werd enkele dagen later buiten Barcelona ontdekt en doodgeschoten door de politie. Enkele uren na de eerste aanslag vielen vijf terroristen uit dezelfde cel als de man op de Ramblas wandelaars aan in het kustplaatsje Cambrils. Beide aanslagen werden toen opeëist door de terreurgroep IS.

Een van de drie mannen die daar vandaag voor veroordeeld zijn, heeft gewerkt aan explosieven voor de terreurcel. Hij heeft bekend dat er plannen waren om nog  meer aanslagen uit te voeren, onder meer op de beroemde kathedraal Sagrada Familia. Dat plan viel in duigen toen een van de bommen per ongeluk afging. Die man is nu veroordeeld tot 53 jaar celstraf. 

Een van zijn medestanders is veroordeeld tot 46 jaar wegens terreur en een derde man die de bestelwagen heeft gehuurd voor de aanslag op de Ramblas kreeg acht jaar cel. In de praktijk zouden de twee belangrijkste veroordeelden echter slechts 20 jaar vastzitten.

Meest gelezen