AFP or licensors

Goma deels ontruimd uit vrees voor nieuwe vulkaanuitbarsting en gasexplosie in Kivumeer

De militaire gouverneur in de Congolese stad Goma heeft tien wijken laten ontruimen, uit vrees voor een onverwachte nieuwe vulkaanuitbarsting van de Nyiragongo. Die zou zelfs het gevaarlijke methaangas in het Kivumeer kunnen laten ontsnappen, het ergst denkbare scenario. Duizenden mensen zijn in paniek gevlucht. 

De vrees voor een nieuwe uitbarsting van de vulkaan Nyiragongo, ten noorden van de Congolese stad Goma, wordt steeds groter. Vanmorgen vroeg heeft de militaire gouverneur Constant Ndima in een mededeling op lokale radio's een gedeeltelijke evacuatie bevolen. De tien noordelijke wijken van de stad worden ontruimd. Er is vervoer voorzien.

De gouverneur zegt dat er zich opnieuw magma ophoopt onder de stad en zelfs tot in het Kivumeer, ten zuiden van de stad. "We kunnen op dit ogenblik niet uitsluiten dat er een uitbarsting volgt op de grond of onder het meer en dat kan zeer snel gebeuren, zelfs zonder enig voorteken", waarschuwde hij.  

Bekijk hieronder beelden van de evacuatie in het verslag van "Het journaal", lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Vooral het risico op een uitbarsting onder het Kivumeer is onheilspellend. In het meer bevinden zich grote voorraden methaangas. "Bijkomende risico's houden verband met de interactie tussen lava en water van het meer", zegt de gouverneur nog. "Dat kan een destabilisatie betekenen van het volume van opgelost gas onder het meer en de uitstoot van potentieel gevaarlijke oppervlaktegassen."

Opnieuw paniek

Na de mededeling van de gouverneur zijn al tienduizenden mensen met de auto, de veerboot of te voet de stad ontvlucht, voor de tweede keer sinds de uitbarsting vorige zaterdag. (Lees verder onder de tweet van een plaatselijke journalist.)

De inwoners van Goma leven al dagen in angst, vertellen ooggetuigen aan VRT NWS. Sinds de uitbarsting van vorige zaterdag zijn er meer dan 260 zware aardbevingen geweest, met een kracht tot meer dan 5. Verschillende huizen zijn ingestort en de spleten in de grond zijn verbreed. Ook aan de andere kant van de grens, in de Rwandese stad Rubavu (het vroegere Gisenyi), is er schade aan gebouwen. 

"Uitzonderlijk grote aswolk"

De Belgische piloot Anthony Caere werkt in het Virungapark ten noorden van de vulkaan Nyiragongo. Hij is de voorbije dagen een paar keer langs de vulkaan gevlogen. Maar dat kan niet meer, zegt hij vanmorgen aan VRT NWS. "Er wordt een grote aswolk uitgespuwd, wat uitzonderlijk is, want normaal komt er een gat in de flank waardoor het lavameer leegloopt. Nu zien we toch dat er andere signalen zijn waardoor de uitbarsting anders is dan die van 2002. 't Is afwachten wat er gebeurt. We wachten af en nemen voorzorgsmaatregelen, dat is momenteel het enige wat we kunnen doen tegen Moeder Natuur."

Nyiragongo - foto Anthony Caere

Meest gelezen