ROBIN UTRECHT

Coronablog - Onlinetool om te berekenen wanneer je wordt gevaccineerd in Vlaanderen tijdelijk offline gehaald

Intussen liggen er nog 491 coronapatiënten op de dienst intensieve zorg in de ziekenhuizen in ons land. Die kaap van 500 was een van de voorwaarden voor de volgende reeks versoepelingen op 9 juni. Volg de belangrijkste updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Onlinetool om te berekenen wanneer je wordt gevaccineerd in Vlaanderen tijdelijk offline gehaald

De onlinetool om te berekenen wanneer je in Vlaanderen gevaccineerd wordt, is tijdelijk offline gehaald. Met de toepassing op de website laatjevaccineren.be kon iedereen aan de hand van de geboortedatum berekenen wanneer zij of hij een uitnodiging voor een vaccin kan verwachten en wanneer de prikken ingepland worden. Maar door leveringsproblemen én de beslissing om het Janssen-vaccin van Johnson&Johnson niet meer toe te dienen aan wie jonger is dan 41, komt die planning nu in het gedrang.

"We kunnen momenteel nog geen aangepaste planning maken van welke leeftijden wanneer hun uitnodigingen en vaccinatie mogen verwachten," schrijft het agentschap op zijn website. "Als het Janssen-vaccin niet of minder ingezet kan worden, wordt het zeer moeilijk om elke volwassen Vlaming voor 11 juli een eerste keer te vaccineren. Zodra we meer informatie hebben over de beschikbaarheid van de verschillende vaccins de komende weken, vindt u hier opnieuw de planning wanneer welke leeftijden ongeveer aan bod komen."

Minder dan 500 coronapatiënten op intensieve zorg

Er liggen in de ziekenhuizen in ons land sinds vandaag minder dan 500 covidpatiënten op een afdeling intensieve zorg. Dat meldt Het Nieuwsblad en is ons bevestigd door Sciensano. In totaal gaat het nu om 491 patiënten, gisteren waren dat er nog 508. 

Die symbolische grens van 500 is belangrijk omdat ze een voorwaarde was voor de aangekondigde versoepelingen van 9 juni. Minder dan 500 mensen op intensieve betekent dat de horeca opnieuw binnen zal open mogen, en dat we thuis 4 mensen zullen mogen ontvangen.

Lees meer in dit artikel: 

WHO: "Afrika heeft dringend nood aan twintig miljoen tweede doses AstraZeneca-vaccin"

Afrika heeft de komende zes weken minstens twintig miljoen doses van het coronavaccin van AstraZeneca nodig. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De doses moeten dienen als tweede dosis voor personen die al een eerste prik met het vaccin hebben gekregen. 

"Nu de voorraden opdrogen, is het delen van doses een dringende en cruciale kortetermijnoplossing om ervoor te zorgen dat Afrikanen die het grootste risico lopen op COVID-19 de broodnodige bescherming krijgen", klinkt het. "Afrika heeft nu vaccins nodig. Elke pauze in de vaccinatiecampagne zal enkel leiden tot verloren levens en verloren hoop."

Afrika heeft nu vaccins nodig

WHO

Voor een optimale werking moet de tweede dosis van het vaccin van het Brits-Zweedse farmabedrijf in een tijdspanne van acht tot twaalf weken na de eerste dosis worden toegediend. Een enkele dosis zou minstens twaalf weken 70 procent bescherming bieden, na een tweede prik stijgt dat cijfer naar 81 procent.

Daarnaast dringt de WHO aan op nog eens 200 miljoen doses van alle coronavaccins zodat Afrika tegen september 2021 tien procent van de bevolking kan inenten.

Tot nog toe werden 28 miljoen prikken gezet op het Afrikaanse continent, goed voor minder dan twee doses per honderd inwoners. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben al toegezegd dat ze een aantal vaccins zullen doneren. Wereldwijd werden ondertussen anderhalf miljard coronavaccins geprikt.

Blik op de cijfers: Nog 508 covidpatiënten op intensieve zorg

 • Van 20 tot en met 26 mei werden elke dag gemiddeld 105 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 18 procent minder dan de week ervoor. Tussen 13 en 19 mei waren er gemiddeld 127 opnames per dag. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al vier weken op rij, de daling blijft ook significant.
 • Gisteren, woensdag 26 mei, meldden de ziekenhuizen 108 opnames (+18 in vergelijking met dinsdag 25 mei). 201 patiënten (+163) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. Een hoog aantal, maar dat is te verklaren: de cijfers hebben betrekking op dinsdag, de eerste dag na het verlengde weekend, dagen waarop er traditioneel veel minder mensen het ziekenhuis verlaten. Het is dus een inhaalbeweging.
 • De ziekenhuizen rapporteerden woensdag een totaal van 1.462 covidpatiënten in het ziekenhuis (-85 in vergelijking met wat ze dinsdag rapporteerden). Ook dat cijfer verwijst naar de situatie op dinsdag. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met 14 procent.
 • 508 covidpatiënten (-23) liggen op intensieve zorg, 318 (-3) hebben beademing nodig. Het aantal patiënten op intensieve zorg blijft op weekbasis achteruitgaan. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen gedaald met 14 procent, het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 12 procent.
 • Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal was het laagste sinds het begin van de derde golf.
 • In de week van 17 tot en met 23 mei overleden elke dag gemiddeld 18 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 11 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. Tussen 10 en 16 mei waren er gemiddeld 21 overlijdens. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 24.889.
 • Tussen 17 en 23 mei werden per dag gemiddeld 2.410 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 15 procent meer dan de week ervoor. Het aantal bevestigde besmettingen stijgt, maar dat komt doordat donderdag 13 mei, Hemelvaart, nu in de vergelijkingsweek zit. Dat betekent dat we een "normale" week vergelijken met een week met een extra feestdag, waarop traditioneel minder mensen zich laten testen.
 • Volgens statisticus Bart Mesuere (UGent) is het daardoor moeilijker om de cijfers over de weekgemiddelden bij de besmettingen te interpreteren. Je kan naar dagcijfers kijken, al zijn die meer onderhevig aan schommelingen, waarschuwt Mesuere.
 • Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.052.652 besmettingen geregistreerd.
 • Tussen 17 en 23 mei werden dagelijks gemiddeld 49.800 tests afgenomen. Dat is 19 procent meer dan de week ervoor. Het gemiddelde aantal tests stijgt, dat komt volgens statisticus Bart Mesuere doordat er in de héle Hemelvaartsweek opvallend minder getest is. Dat is zich nu aan het corrigeren.
 • De positiviteitsratio tussen 17 en 23 mei (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 5,4 procent (0,4 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat iets meer dan 5 op de 100 van de afgenomen testen positief waren en dat er nog veel virus in omloop is. Dat cijfer blijft dalen en dat is positief. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,85. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.
 • Gisteren, op woensdag 26 mei (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hebben 4.483.631 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 48,6 procent van de volwassen bevolking. 1.843.141 van hen zijn volledig beschermd.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

"Mondmaskerplicht voor vijfde en zesde leerjaar nog licht versoepelen"

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil de mondmaskerplicht voor leerlingen in het vijfde en zesde leerjaar nog dit schooljaar licht versoepelen. Binnen blijft de mondmaskerplicht gehandhaafd om zo ook de nog niet gevaccineerde leerkrachten te beschermen, maar tijdens speeltijden buiten zou de mondmaskerplicht onder bepaalde voorwaarden kunnen verdwijnen. Dat voorstel wordt nog besproken in een werkgroep. Dat heeft Weyts geantwoord in de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement op een vraag van Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang).

Sinds de laatste schoolweek voor de paaspauze is het dragen van een mondmasker verplicht voor de leerlingen in het vijfde en zesde leerjaar. Sommige scholen interpreteren de regels ook zo dat de verplichting niet enkel geldt in de klas, maar ook op de speelplaats. De verplichting botste eerder al op kritiek, onder meer van de Kinderrechtencommissaris.

Weyts erkent dat de verplichting geen "fijne maatregel" is, maar dat de ingreep een nodige "concessie" was op het vlak van veiligheid. De nieuwe, dalende besmettingscijfers in het onderwijs lijken volgens Weyts ook te wijzen op het effect van de maatregel, al voegt hij er meteen aan toe dat er ook geen "hard wetenschappelijk bewijs" voor is.

Een afschaffing van de mondmaskerplicht dit schooljaar komt er alvast niet meer. Maar Weyts wil wél nog werk maken van "mondmaskerpauzes". "Indoor houden we de lijn aan tot het einde van het schooljaar, ook al is dat vervelend maar het kan helpen om nog niet gevaccineerde leerkrachten te beschermen. Maar ik vind wel dat er mondmaskerpauzes moeten kunnen waarbij het mondmasker af mag tijdens de speeltijden buiten. Voorwaarde is dan dat intense fysieke contacten moeten vermeden worden", zegt Weyts. Hij plant daarover verder overleg met de betrokken werkgroep en hoopt volgende week de scholen in te lichten over de beslissing.

Bewoners serviceflats in Wellen in quarantaine nadat verpleegkundige zich niet liet vaccineren

In Wellen moeten vijf bewoners van serviceflats van woonzorgcentrum De Bloken in quarantaine nadat een externe verpleegster die zich niet liet vaccineren, besmet geraakt is met het coronavirus. Een van de vijf bewoners is positief getest en is er slecht aan toe. Zij is opgenomen op intensieve zorg.  

Lees meer in het artikel:

Coronatestdorp sluit op Spoor Oost en verhuist naar Wilrijkse Plein

Het testdorp op Spoor Oost in Antwerpen zal verhuizen naar Wilrijkse Plein, naast Antwerp Expo aan de Vogelzanglaan. Dat moet ervoor zorgen dat het vaccinatiedorp op Spoor Oost op volle capaciteit zal kunnen werken. Tegelijk zullen er ook in het nieuwe testdorp meer tests afgenomen kunnen worden dan op Spoor Oost. Er zullen wel alleen nog betalende tests afgenomen worden voor reizigers bijvoorbeeld. Donderdag 3 juni gaat het testdorp op Spoor Oost dicht en vrijdag 4 juni gaat dat op Wilrijkse Plein open.

Lees meer in het artikel:

VS-president Joe Biden wil weten of het coronavirus uit een Chinees laboratorium kwam of niet

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn inlichtingendiensten opgedragen om binnen de 90 dagen verslag uit te brengen over de oorsprong van het coronavirus. De officiële versie dat het virus op een dierenmarkt in Wuhan is overgesprongen op de mens wordt al een tijd uitgedaagd en China is daar niet erg open in.

Lees meer in het artikel:

Sanofi en GSK starten derde en laatste studiefase van onderzoek naar kandidaat-vaccin

De Franse farmaceutische groep Sanofi en het Britse GSK starten met de derde klinische fase van hun belangrijkste kandidaat-coronavaccin. De bedrijven verwachten het vaccin eind dit jaar te kunnen lanceren. Voor de derde fase van de studie rekenen de bedrijven wereldwijd op zowat 35.000 vrijwilligers, voornamelijk in de VS, Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Of er ook in ons land mensen gezocht worden, is nog niet duidelijk.

Als de resultaten positief zijn, rekent Sanofi erop dat het vaccin in het vierde kwartaal van 2021 wordt goedgekeurd. Sanofi en GSK onderzoeken verder ook of hun kandidaat-vaccin dienst kan doen als "booster", een derde prik nadat mensen een ander vaccin kregen toegediend. Ook wordt onderzocht of de entstof effectief is tegen de meeste voorkomende varianten van het virus.

Tien dagen geleden kondigden de bedrijven aan dat fase 2 van de studie, bij zowat 722 vrijwilligers in de VS en Honduras, goede resultaten had opgeleverd bij alle leeftijdsgroepen. Zelfs na een enkele dosis was er al een hoge immuunrespons. Na een tweede dosis ontwikkelde 95 tot 100 procent van de deelnemers antistoffen. Er werden ook geen bijzondere bijwerkingen gemeld.

De samenwerking tussen Sanofi en GSK werd in april 2020 al aangekondigd, maar het proces liep al verschillende maanden vertraging op.

Australische staat Victoria in lockdown na besmettingen met Indiase variant

In de Australische deelstaat Victoria is een lockdown afgekondigd na een recente uitbraak van de Indiase variant van het coronavirus. Directe aanleiding is een coronacluster die begin deze week is ontdekt en donderdag met 12 nieuwe gevallen aanzwol tot zeker 26 besmettingen.

"Tijdens de afgelopen dag hebben we meer bewijs gezien dat we te maken hebben met een zeer besmettelijke variant van het virus, een variant om bezorgd over te zijn, die sneller werkt dan we ooit hebben geregistreerd", zei premier James Merlino van Victoria, waar ook de miljoenenstad Melbourne onder valt.

De inwoners van de staat moeten 7 dagen thuisblijven en mogen alleen voor essentiële zaken het huis uit. Het is al de vierde keer dat de inwoners van Melbourne in lockdown moeten sinds het begin van de pandemie.

Melbourne, 26 mei 2021
AFP or licensors

Meest gelezen