Radio 2

Cursus barman in Leuven speelt in op personeelstekorten in horeca

Veel horecazaken hebben tijdens de coronacrisis hun personeel zien vertrekken naar andere sectoren. VDAB, Horeca Forma en de stad Leuven organiseerden daarom in samenwerking met het Britse drankenconcern Diageo een barmancursus: Learning for Life. Gedurende negen weken worden acht cursisten klaargestoomd voor een job als barman of -vrouw.

“Zaalpersoneel stond ook voor de coronacrisis al op de lijst van knelpuntberoepen, maar de laatste maanden hebben we gemerkt dat veel mensen die in de horeca werkten, voor een job hebben gekozen buiten de horeca", vertelt Peter Wellens van VDAB. " We hebben dus echt nieuw bloed nodig en dat proberen we met dit soort opleidingen te bereiken.”

Vacatures moeilijk ingevuld

De vacatures voor barman in het bijzonder geraken zeer moeilijk ingevuld. Dat heeft te maken met de specifieke competenties die een barman nodig heeft. “Onze cursisten leren hoe ze cocktails, mocktails, bieren en wijnen bereiden en serveren. Maar het gaat veel breder dan dat. Ze moeten het verhaal achter een drankje kunnen brengen, en leren hoe ze de prijs bepalen van een cocktail”, zegt Robin Vanderelst van Horeca Forma.

Een goede barman doet meer dan enkel drankjes uitschenken, vindt ook  professioneel barman Lou Claessens, die de cursisten coacht: “De rol van een bartender is zeker niet alleen achter de bar staan. Dat is iets waar we heel hard op hameren bij onze cursisten.  Je kunt nog zo’n lekkere cocktails maken, maar als je geen glimlach hebt, of je kan je gasten niet soigneren dan ga je ze waarschijnlijk ook niet meer terugzien.”

Smaakt naar meer

Na zes weken intensieve training zetten de toekomstige barmannen en -vrouwen hun vaardigheden om in de praktijk tijdens een stage van drie weken. Het is de eerste keer dat de opleiding wordt georganiseerd in Leuven. Eerder waren er al cursussen in Antwerpen en Gent. "Gezien het succes willen we de opleiding hier in Leuven zeker verderzetten", voegt Vanderelst nog toe.

Meest gelezen