De "Friends"-reünie is er: een lach, een traan en vooral een karrenvracht aan nostalgie

Sinds vanmorgen is op streamingdienst HBO Max de "Friends"-reünie te bekijken, al heb je daar wel een VPN-verbinding voor nodig die doet alsof je in de Verenigde Staten bent. "Friends"-fans die het zonder omwegen willen bekijken, moeten geduld oefenen tot volgende week. Dat geduld zal beloond worden met een ton nostalgie. Oja, spoilers over de inhoud van de special worden duidelijk op voorhand aangekondigd.

Chandler, Joey, Monica, Phoebe, Rachel en Ross, zes vrienden uit het New York van de jaren 90 delen lief en leed. Romances komen en gaan. Tussendoor gaan ze koffie slurpen in Central Perk of trouwen ze met elkaar. Zelfs al hebben ze een rotdag, -week, -maand of -jaar achter de rug, ze blijven elkaar steunen. Of zo klonk het toch 10 seizoenen en 236 afleveringen lang tijdens de begingeneriek van de populaire sitcom.

De "Friends"-reünie is geen nieuwe aflevering van de sitcom. Het is een special waarin de acteurs Jennifer Aniston (Rachel), Courteney Cox (Monica), Lisa Kudrow (Phoebe), Matt LeBlanc (Joey), Matthew Perry (Chandler) en David Schwimmer (Ross) samen met gastheer James Corden terugblikken op de 10 seizoenen die van de serie werden gemaakt.

We willen het plezier voor niemand verknallen. Wie geen spoilers wil lezen, kan best de komende paragrafen overslaan. Je bent terug veilig vanaf de tussentitel "2,5 miljoen euro per acteur voor de special".

Het is intussen 17 jaar geleden dat de laatste aflevering van "Friends" is uitgezonden. Dankzij vele heruitzendingen en de opkomst van de streamingdiensten blijft de serie erg populair. Dankzij YouTube en allerlei dvd-boxen vol extra's zijn de meeste bloopers en "geheimen" van op de set al goed gekend bij de liefhebbers, toch heeft de special nog lekkers in de aanbieding voor zelfs de grootste fans.

Zo blijkt dat Ross en Rachel niet alleen op het scherm een aan-uit-relatie hadden. Acteurs David Schwimmer en Jennifer Aniston hadden blijkbaar ook backstage een oogje op elkaar. "We hebben al die liefde in onze personages gestoken", zegt Aniston daarover in de special. "We hadden echt een oogje op elkaar, maar waren elk al in een relatie", zegt Schwimmer. "We hebben nooit de grens overschreden."

Tussen de opnames door lagen de twee acteurs regelmatig te knuffelen in de zetel. "Hoe had niet iedereen dit door", vraagt Schwimmer aan de andere acteurs. "Wees maar zeker dat we het wisten", zegt Courteney Cox (Monica) daarover. De eerste echte kus tussen Schwimmer en Aniston was trouwens op televisie. "Het was in de koffiebar Central Perk", herinnert Aniston zich.

De set van Central Perk was helemaal terug voor de special:

Er komen ook een hele reeks gastacteurs langs die een kleinere rol hadden. Het gaat onder meer om Maggie Wheeler (Janice, ex van Chandler), Tom Selleck (Richard, ex van Monica), Elliott Gould (Jack, vader van Ross en Monica), Reese Witherspoon (Jill, zus van Rachel) en James Michael Tyler (Gunther, de barista van Central Perk).

Zo geeft Wheeler toe dat de typische -en hoogst irritante- lach die vereenzelvigd wordt met haar personage een soort verdedigingsmechanisme van haar was. De actrice moest namelijk zelf voortdurend lachen met wat de hoofdacteurs in de serie deden. Dus in plaats van haar eigen lach te onderdrukken, verwerkte ze die in haar personage.

Lees voort onder de foto van de "vrienden" uit de oude doos:

2012 NBCUniversal, Inc.

In de special spelen de acteurs verder scènes na van vroeger, houden ze een quiz en zelfs een heuse modeshow. Er komen ook nog een hele reeks andere bekende gezichten langs die praten over welke impact de reeks op hen heeft gehad. Het gaat onder meer om voetballer David Beckham, zanger Justin Bieber, model Cindy Crawford, zangeres Lady Gaga, acteur Kit Harington en activiste Malala Yousafzai. De populaire K-pop-groep BTS geeft toe dat ze dankzij "Friends" Engels geleerd hebben.

Lady Gaga bedankte actrice Lisa Kudrow voor haar rol als de wat excentrieke Phoebe. Heel herkenbaar volgens de zangeres. "Bedankt om de "vreemde eend" te zijn voor ons allemaal", klonk het. Voetballer David Beckham keek dan weer op naar Courteney Cox en haar obsessief kuisende personage Monica. "Ik ben ook zo", geeft hij toe.

Lees voort onder de trailer van de reünie-special:

Videospeler inladen...

Nadat bovenstaande trailer uitkwam, maakten veel fans zich ook zorgen om Matthew Perry (Chandler). Hij zag er niet zo geweldig uit, klonk niet zo goed en heeft een verleden van verslavingen. Hij komt veruit het minst voor in de special, maar spreekt wel open over hoe de sitcom zijn leven grondig door elkaar heeft geschud.

"Friends" werd indertijd opgenomen voor een live-publiek. "Ik was voortdurend op zoek naar bevestiging", zegt hij. "Het voelde alsof ik ging sterven als het publiek niet lachte. Als ze niet lachten voor een mop, begon ik te zweten en kreeg ik stuiptrekkingen." Hij lag er naar eigen zeggen ’s nachts wakker van en was zelfs ziekelijk jaloers als het publiek harder lachte om een ander personage.

Lees voort onder een foto van de acteurs nu:

2,5 miljoen euro per acteur voor de special

Het is verre van de eerste serie uit de jaren 90 die een reünie krijgt. Recent was dat onder meer het geval met "ER" met George Clooney, "The fresh prince of Bel-Air" met Will Smith en de speciale nieuwe aflevering van "F.C. De kampioenen" natuurlijk. De "Friends"-reünie zou normaal vorig jaar al worden ingeblikt en uitgezonden, maar daar stak de coronapandemie toen een stokje voor.

Opnieuw samenkomen met de vrienden, betaalt overigens niet slecht. Volgens The Hollywood Reporter krijgt elke acteur een bedrag tussen de 2 en 2,5 miljoen euro voor de special. Niet dat ze dat geld echt nodig hebben. Volgens Amerikaanse media krijgen de acteurs door een combinatie van streamingdiensten en heruitzendingen elk jaar nog 16,5 miljoen euro dankzij "Friends".

De Engelstalige wereld krijgt de "Friends"-reünie vandaag al te zien op streamingdienst HBO Max, maar die dienst is bij ons (nog) niet actief.

De rechten voor HBO-series zitten in ons land bij Telenet. Dinsdag pas kun je daardoor op Streamz of eenmalig om 20.35 uur op Play4 de special bekijken.

Ook in Nederland hebben ze nog geen HBO Max, maar onze noorderburen kunnen de special wel al morgen bekijken op de commerciële tv-zender SBS 6.

Waarom de reünie-aflevering van "Friends" zo belangrijk is voor HBO Max legt filmjournalist Robin Broos uit in het "Laat journaal". Bekijk dat gesprek hieronder (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Patrick van Rosendaal, stadsgids in New York: "Friends" is als "comfort food"

Patrick van Rosendaal, die als stadsgids in New York werkt, kon de reünieaflevering al zien en is erg enthousiast. "Die twee uur zijn voorbijgevlogen, het was heerlijk genieten, fantastisch. Ik ben een grote fan en ik was een beetje bang dat het een teleurstelling zou zijn. Maar het is zo slim aangepakt dat het twee uur plezier is ", vertelde hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.  "Alles daait rond de cast en het format. Dit was echt goed." 

"Friends" is als comfort food. Iedereen heeft wel eens moeilijke momenten. "Friends" is er altijd, je kan er naar teruggrijpen, het geeft me een warm en relaxed gevoel. Het is mijn slaapmutsje, ik bekijk vaak nog een aflevering voor het slapengaan. En ik ben blijkbaar niet de enige. Door de jaren heen weet ik dat er enorm veel diehard fans zijn. Velen hebben het gevoel dat ze deel zijn van die vriendengroep. En dit is iets wat we nu wel kunnen gebruiken, wat positiviteit op televisie." 

Meest gelezen