Foto uit archief

Eerste obesitaskliniek voor dieren in Merelbeke: "Sommige kunnen niet meer op eigen houtje afvallen"

In de dierenkliniek van Merelbeke is een nieuwe afdeling geopend voor dieren met overgewicht. Katten, honden en paarden met obesitas kunnen ernaartoe voor een behandeling. "De vele snacks en calorierijke extraatjes zijn vaak een grote boosdoener bij dieren", zegt Myriam Hesta, professor in Voeding van Gezelschapsdieren (UGent).

In Gent is de eerste obesitaskliniek voor huisdieren geopend. Het is een afdeling van de dierenkliniek in Merelbeke en daar zullen katten, honden en paarden behandeld worden omdat ze te zwaar zijn. "Uit wetenschappelijke cijfers blijkt dat de helft van onze katten en honden obesitas heeft", zegt Myriam Hesta, professor in Voeding van Gezelschapsdieren (UGent), die de nieuwe kliniek heeft geopend.

Veel dieren met overgewicht hebben andere onderliggende aandoeningen 

Myriam Hesta (UGent), Professor in Voeding van Gezelschapsdieren

In de nieuwe kliniek zijn zowel katten, honden, paarden als pony’s welkom. "De dieren worden heel vaak doorgestuurd door andere dierenartsen in de kliniek. Dat komt omdat ze vaak andere onderliggende aandoeningen hebben, en het is belangrijk dat we hun volledige medische dossier hebben. Maar eigenaars van dieren kunnen ook rechtstreeks bij ons terecht."

Preventief optreden

In sommige gevallen weten baasjes niet of ze er zelf nog iets aan kunnen doen. "Als het echt gaat om overgewicht, dan moet je naar de dierenarts gaan om daar iets aan te doen, dus dat kan niet op eigen houtje", zegt Hesta. "Als het gaat over preventie, het voorkomen van overgewicht en obesitas, dan zijn er natuurlijk wel enkele goede tips."

De professor verwijst daarvoor, weinig verrassend, naar de voeding die baasjes geven aan hun dieren. "De vele snacks en calorierijke extraatjes zijn een grote boosdoener bij veel dieren. Het is belangrijk dat je de juiste voeding geeft, en vooral de juiste hoeveelheid. Niet te veel extraatjes en voldoende bewegen is uiteraard ook van belang."

Bekijk hier de reportage van "Het journaal":

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen