HANS PUT

Everzwijnen zwemmen Albertkanaal over en dat mag niet, ze worden afgeschoten

Enkele everzwijnen die in het Albertkanaal sukkelden en overzwommen, zullen worden afgeschoten door jagers. Gisteren zwommen de beesten het kanaal over en geraakten zo aan de andere kant, in Paal en Tervant. Maar dat mag niet. Het Albertkanaal in Beringen is namelijk een grens die ze niet mogen overschrijden van Natuur en Bos om de verspreiding van everzwijnen in heel Limburg tegen te gaan. 

Eerder zijn er al duidelijke afspraken gemaakt tussen Natuur en Bos, de stad en de jagers. De everzwijnen mogen niet verder oprukken in Limburg en dus is het Albertkanaal in Beringen de grens die ze niet mogen overschrijden. "We hebben de melding gekregen dat er drie à vier everzwijnen aan de andere kant van het kanaal zijn gesignaleerd", zegt Jeroen Denaeghel van Natuur en Bos. 

Het team Regionaal Everzwijnenbeheer Ondersteuning is ingeschakeld om het probleem aan te pakken. En de jagers die actief zijn in dat gebied, zijn dus gevraagd om de everzwijnen af te schieten. "We hopen dat de everzwijnen zo snel mogelijk gelokaliseerd worden zodat ze uitgeschakeld kunnen worden om de verdere verspreiding tegen te gaan", aldus Denaeghel. 

Meest gelezen