Gentse topatleet Bashir Abdi is geselecteerd voor Europabeker 10.000 meter lopen

Bashir Abdi, topatleet uit Gent, zit in de Belgische selectie voor de Europabeker 10 km lopen, dat op 5 juni in Birmingham plaatsvindt. Voor Abdi is het snel schakelen, want een week later loopt hij een halfmarathon die hij zelf organiseert in Gent en begin augustus vinden de Olypische Spelen plaats. 

Gentse topatleet Bashir Abdi is geselecteerd voor de Europabeker 10 km lopen. Zo zal hij op een kleine 2 maand een aantal verschillende soorten wedstrijden lopen. "Dat is niet opmerkelijk voor mij, ik ben een atleet die nood heeft aan wedstrijdritme", legt Abdi uit. "Momenteel zijn er ook gewoon weinig wedstrijden, dus het is wat snelheid opbouwen nu."

Nodige ervaring op de Olympische Spelen

Bashir wil met de komende wedstrijden zich zo goed mogelijk voorbereiden op de Olympische Spelen. "Afhankelijk hoe goed ik presteer op de eerste 2 wedstrijden kan ik zien hoeveel werk ik nog heb voor ik start aan de Olympische Spelen", geeft Abdi mee. "Het zijn puur informatiewedstrijden, om wat wedstrijdprikkels te krijgen en om richting Sapporo het nodige werk te doen." Tussen 13 juni en begin augustus zal hij vooral lange duurlopen oefenen, richting de 40 km, om zijn tempo op te drijven.

Het is geen vreemde combinatie aan wedstrijden voor mij, maar gewoon een manier om mijn snelheid uit te testen

Bashir Abdi, atleet

Extreme omstandigheden

De marathon van de Olympische Spelen zal niet plaatsvinden in Tokio, maar wel in de stad Sapporo, dat een 1.000 km verder ligt. "Wat het weer betreft, verschilt het niet zo veel van Tokio, maar de sfeer en beleving zal er wel wat anders zijn", vertelt Abdi. "Maar de extreme weersomstandigheiden gelden ook voor mijn concurrenten." Wat vroeger vertrekken om te wennen aan het weer, doet hij niet.  "Ik volg dezelfde strategie als op de marathon in Tokio 2020 en toen was ik tweede, dus ik hoop dat het nu weer zo goed gaat."

kasto80

Meest gelezen