Belga Image

Geraardsbergen wil de komende 4 jaar fietsvriendelijker worden

Met een heus fietsbeleidplan wil Geraardsbergen hun stad veiliger, gezonder en beter maken voor de fietsende inwoners. "Geraardsbergen is al lang gekend als een ‘wielerstad’, maar we willen nu ook graag een echte ‘fietsstad’ worden", legt schepen van Mobiliteit Fernand Van Trimpont uit (CD&V).

In de komende jaren wil Geraardsbergen acties ondernemen om hun wegen fietsvriendelijker en toegankelijker te maken. Niet per se voor de vele wielerfanaten die er jaarlijks passeren, maar vooral voor de inwoners van de stad zelf. Schepen van Mobiliteit Fernand Van Trimpont (CD&V) ziet er alleen maar voordelen in. "Fietsen is gezond, snel en goed voor het klimaat. Bovendien vermindert het files, is het goedkoper dan gemotoriseerd vervoer en laat het makkelijk sociaal contact toe."

73 acties

In het plan staan 73 concrete punten uitgewerkt, die elk kunnen toegewezen worden aan 1 van de 5 doelstellingen van het stadsbestuur: gezondheid,  toegankelijkheid, veligheid, het combineren van mobiliteit en comfortabel fietsen van en naar Geraardsbergen. Zo liggen ideeën zoals deelfietsen, het veiliger maken van de schoolomgeving en de aanleg van een fietssnelweg op tafel. Het volledige plan staat duidelijk en gedetailleerd uitgewerkt op hun site

Participatie en overleg

Maar het plan kwam niet zo maar tot stand. Om alles concreet uit te werken werd er van september tot oktober 2020 een enquête uitgevoerd. Inwoners, fietsverenigingen, maar ook scholen hebben zo hun mening gegeven over de mobiliteit in Geraardsbergen. "Laten we allemaal - fietsers, verenigingen en bestuur - de handen in elkaar slaan om van Geraardsbergen een stad te maken waarin we ons veilig, vaak en graag met de fiets verplaatsen", klinkt het tot slot bij schepen Van Trimpont.  

Meest gelezen