Copyright 2017, Sawitree Pamee, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Gezinnen uit Ronse krijgen het vaakst sociale toeslag in Oost-Vlaanderen

Nergens in Oost-Vlaanderen zijn er zoveel gezinnen die een sociale toeslag krijgen als in Ronse. Bijna de helft van de mensen met kinderen krijgt er steun omdat ze een laag inkomen hebben. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse overheid. "De stad maakt geld én mensen vrij om de armoede aan te pakken", zegt schepen Jan Foulon (CD&V).

Uit cijfers van het Vlaamse Groeipakket blijkt dat er in Oost-Vlaanderen nergens zoveel gezinnen een sociale toeslag krijgen als in Ronse. 41 procent van de gezinnen uit Ronse krijgt sociale steun, omdat ze een laag inkomen hebben. "Met de stad willen we budgetten vrijmaken om vooruitgang te boeken op dat vlak", zegt schepen Jan Foulon (CD&V).

Samenwerking met sociaal middenveld

De stad werkt op dit moment aan een plan om samen met sociale organisaties het armoedeprobleem de  grondig aan te pakken. "De bedoeling is dat we daar echt mensen voor inzetten", klinkt het bij Foulon. "Die zullen specifiek rond armoede werken op verschillende domeinen. Dan denken we bijvoorbeeld aan huisvesting, maar ook aan flankerend onderwijs."

Hoeveel budget de stad precies vrijmaakt voor het plan, is nog niet beslist. De schepen maakt wel duidelijk dat de stad bereid is om veel uit te geven. "Dat zal middelen van de stad kosten, maar we zullen ook inspanningen doen naar personeelsinzet."

Oost-Vlaanderen scoort slecht

Niet alleen in Ronse zijn de cijfers niet goed. Ook in andere steden, zoals Eeklo en Sint-Niklaas, krijgen veel gezinnen steun. Ongeveer 1 op de 3 rekent er op de sociale toeslag. Gemeente De Pinte kan de beste cijfers voorleggen, daar krijgt maar 1 op de 10 steun. Oost-Vlaanderen scoort in het algemeen niet goed, enkel in provincie Antwerpen zijn er nog meer mensen die sociale toeslag krijgen. 

Meest gelezen