Foto: Facebook Wilde dieren in nood - VOC Brasschaat/Kapellen

Hoogzwangere reeën doodgebeten in Kapellen, gemeente en opvangcentrum roepen op: "Hou je hond aan de leiband"

De gemeente Kapellen roept op om honden aan de leiband te houden, nadat er de afgelopen weken verschillende reeën zijn doodgebeten. Veel reeën zijn nu hoogzwanger, waardoor ze minder snel kunnen weglopen van een loslopende hond. "Op een korte tijd zijn er een vijftal reeën doodgebeten en er zijn ook heel wat jongen verloren gegaan", vertelt Dafne Van Mieghem van het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) in Kapellen. 

In het VOC in Kapellen kwamen de afgelopen weken verschillende meldingen binnen van dode reeën. De dieren waren ofwel doodgebeten, ofwel waren ze opgejaagd tot in het verkeer. 

"Deze periode zijn heel veel jonge reeën zwanger en die zijn natuurlijk trager en dus vatbaarder voor honden", legt Dafne Van Mieghem van het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren uit. "De laatste dagen gaan veel meldingen dan ook over reeën die gepakt zijn door een hond. Een vijftal zwangere reeën is zo gestorven en de jongen zijn verloren." 

Een vijftal zwangere reeën is gestorven en de jongen zijn verloren

Dafne Van Mieghem, coördinator VOC Kapellen

Verplicht aan de leiband

De gemeente roept nu op om honden aan de leiband te houden, ook in de natuur. "Honden ruiken het jonge wild en gaan op zoek naar de nesten met jongen. Het baasje heeft hen niet altijd in de gaten, vooral als de hond niet aan de lijn wordt gehouden", zegt schepen van Dierenwelzijn Frederic van Haaren (Open VLD).  

"Honden zijn fantastisch, maar af en toe moeten ze toch aan de leiband. Dat is een gewoonte die we moeten aannemen", gaat van Haaren verder. Ook voor andere wilde dieren en vogels die nesten op de grond hebben, is het belangrijk dat honden aan de leiband blijven. In bossen en natuurgebieden is dat ook verplicht. Wie zijn hond niet aan de lijn houdt, riskeert een boete. 

Meest gelezen