Mensen onder 40 laten kiezen om tóch voor J&J-vaccin te gaan? "Praktisch haalbaar, maar wordt wel hele puzzel"

Mensen van 40 jaar en jonger kunnen wellicht pas vanaf midden juni voor een prik naar de vaccinatiecentra, en tegen die tijd zal het praktisch haalbaar zijn om toch voor een Johnson & Johnson-vaccin te kunnen kiezen. Dat zegt Jan Stroobants, coördinator van het vaccinatiecentrum Spoor Oost in Antwerpen. "Al zal men alles wel goed moeten kunnen inschatten om geen vaccins verloren te laten gaan."

Het wordt moeilijk, zeg maar onhaalbaar, om alle volwassen Vlamingen tegen 11 juli een eerste prik aan te bieden. Wie 40 jaar of jonger is, zal voorlopig namelijk niet het vaccin van Johnson & Johnson krijgen. Dat is beslist nadat een vrouw jonger dan 40 in ons land overleden is. Ons land heeft nu een nieuwe risico-analyse gevraagd aan het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA).

Ondertussen komen er vragen binnen van mensen van 40 jaar en jonger die graag zelf willen beslissen om het J&J-vaccin toch te krijgen. Minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) liet gisteren al verstaan dat dat een optie is, en de taskforce vaccinatie zal dat zeker bespreken, zegt professor en vaccinoloog Pierre Van Damme.

"We krijgen een aantal mails van mensen die zeggen dat ze dat vaccin wél willen", zei Van Damme gisteren in "Laat". "Dat is zeker iets wat we moeten bespreken op het niveau van de taskforce. We moeten daarbij ook kijken naar logistiek en haalbaarheid, het moet ook uitvoerbaar zijn voor de vele vaccinatiecentra."

Bekijk hier het gesprek met professor Van Damme over Johnson & Johson in "Laat", het artikel gaat verder onder het fragment:

Videospeler inladen...

Coördinator Jan Stroobants: "Praktisch haalbaar, maar onwaarschijnlijke puzzel"

De beslissing over Johnson & Johnson en de optie dat mensen van 40 jaar en jonger daar alsnog zelf zouden mogen voor kiezen, heeft gevolgen voor de vaccinatiecentra. "De komende twee weken zal ons vaccinatieschema worden aangepast", bevestigt Jan Stroobants, coördinator van het vaccinatiecentrum Spoor Oost in Antwerpen. "Dat heeft niet enkel met Johnson & Johnson te maken, maar ook met leveringsproblemen van andere vaccins."

Beluister hier het volledige gesprek met Jan Stroobants in "De ochtend", het artikel gaat daaronder voort:

Er moet een hele herschikking gebeuren over wie welk vaccin kan krijgen op welk ogenblik, legt Stroobants uit. De federale overheid heeft een prioriteitenlijst, Vlaanderen bekijkt op basis van leveringen welk vaccinatiecentrum welke vaccins op welk tijdstip krijgt. De centra nodigen dan op basis van de soorten en hoeveelheden vaccins die ze krijgen, mensen uit. "Dat is telkens een onwaarschijnlijke puzzel."

In het vaccinatiecentrum Spoor Oost kunnen mensen na een uitnodiging zelf een afspraak boeken. Volgens Stroobants zou het in de praktijk dan wel mogelijk kunnen zijn dat mensen van 40 jaar en jonger kunnen kiezen voor Johnson & Johnson. "De beslissing om te vaccineren gebeurt voor je op het vaccinatiecentrum komt. Als je een online boeking kan maken, denk ik dat praktisch te realiseren is."

Er gaat altijd onzekerheid zijn over hoeveel mensen daarop gaan inschrijven. Stel dat wij op een voormiddag 4.000 Johnson & Johnson-vaccins ter beschikking hebben, hoeveel mensen moet je uitnodigen om er zeker van te zijn dat die vaccins effectief gezet worden?

Jan Stroobants

Stroobants plaatst wel een kanttekening. "Er gaat altijd onzekerheid zijn over hoeveel mensen daarop gaan inschrijven. Stel dat wij op een voormiddag 4.000 Johnson & Johnson-vaccins ter beschikking hebben, hoeveel mensen moet je op voorhand uitnodigen om er zeker van te zijn dat die vaccins effectief gezet worden? Van elk vaccin dat geleverd wordt, moeten we zeker zijn dat het ook toegediend kan worden. Als we 4.000 mensen uitnodigen en er gaan minder mensen op in, dan is er een probleem. Nodigen we 6.000 mensen uit en er gaan meer dan 4.000 mensen op in, dan zitten we ook met een probleem."

"Het is een dagelijkse uitdaging voor ons planningsteam. We zijn heel blij met QVAX (de reservelijst voor vaccins, red), dat geeft ons speling om op het laatste moment nog mensen te kunnen uitnodigen. Maar als je de bereidheid voor het ene of het andere vaccins gaat toelaten, dan wordt de complexiteit nog groter."

Hoe wordt Johson & Johnson in ons land nu ingezet?

  • In de algemene bevolking komen de mensen jonger dan 40 pas vanaf halfweg juni (week van 14 juni) aan de beurt in de vaccinatiecentra. Zij kunnen vanaf volgende week (week van 31 mei) uitgenodigd worden. En die uitnodigingen moeten wellicht herschikt worden in functie van de leeftijdsgrens.
  • Bij de risicopatiënten (mensen met onderliggende aandoeningen) stonden wel al mensen jonger dan 40 geboekt voor Johnson & Johnson. Het gaat om ongeveer 8.000 mensen die spontaan een ander vaccin aangeboden krijgen uit de noodstock van de Vlaamse regering en hun eerste afspraak in principe kunnen behouden.
  • Johnson & Johnson wordt verder nog gebruikt voor de thuisvaccinatie van ouderen die zich moeilijk kunnen verplaatsen, dat kan gewoon doorgaan.
  • Verder wordt het ook gebruikt voor de vaccinatie van "precaire groepen" (daklozen, mensen zonder papieren). Het kan vreemd overkomen, maar voor hen geldt géén leeftijdsgrens. De redenering is dat één prik van Johnson & Johnson volstaat, en dat voordeel weegt voor moeilijk bereikbare mensen op tegen de nog altijd zeer zeldzame nevenwerkingen van Johnson & Johnson.

Meest gelezen