Videospeler inladen...

Patrick Dewael (Open VLD) wil discriminatie en haat makkelijker voor rechter: "Vrije meningsuiting niet in gevaar"

Kamerlid Patrick Dewael (Open VLD) wil dat rechters makkelijker kunnen optreden tegen haatoproepen en vormen van discriminatie. Die leiden zelden tot een rechtszaak, omdat ze gecatalogeerd worden als persmisdrijf en zoiets moet voor een hof van assisen komen. Dat gebeurt bijna nooit. Patrick Dewael werkt aan een wetsvoorstel om dat soort misdrijven voor een gewone strafrechter te brengen. Dat wil niet zeggen dat de vrijheid van meningsuiting in gevaar is, zegt Dewael.

Patrick Dewael werkt al langer aan zijn wetsvoorstel, maar het probleem van haatmisdrijven en discriminatie kwam weer in het nieuws door de veroordeling van enkele leden van het radicaal-rechtse Voorpost. Zij hadden tijdens een betoging een spandoek meegedragen met daarop de slogan “Stop Islamisering”. Een rechter in Mechelen oordeelde dat ze daarmee aanzetten tot haat en discriminatie.

Nogal wat juristen stelden vragen bij het vonnis, want is dit nu echt aanzetten tot haat en geweld, of is het gewoon vrije meningsuiting? In "Terzake" wou Patrick Dewael zich niet uitspreken over dit concrete geval, omdat hij als kamerlid deel uitmaakt van de wetgevende macht en daarom geen commentaar wil geven over wat rechters met die wetten doen: “De scheiding der machten is belangrijk.”

Kijk hier naar het interview met Patrick Dewael in "Terzake" en lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Het gaat Dewael om het principe: wat heb je aan wetten als je ze niet kunt toepassen? Wat heb je aan wetten tegen racisme, seksisme, discriminatie en tegen oproepen tot haat en geweld, als overtredingen daarvan beschouwd worden als zogenaamde “drukpersmisdrijven” die naar een hof van assisen moeten? Wel, dan gebeurt er niets. Patrick Dewael: “Feitelijk is dat een depenalisering. Iedereen kent de complexiteit van zo’n assisenprocedure.”

En dus werkt Dewael aan een wetsvoorstel om discriminatie en haatmisdrijven voor een “gewone” strafrechter te brengen. Bestaat dan niet het gevaar dat er nogal snel naar de rechter zal gestapt worden, ook voor zaken die vallen onder de vrijheid van meningsuiting? Patrick Dewael denkt van niet: “Ik geef een voorbeeld. Je mag zeggen: Marokkanen zijn eerder lui. Dat is vrijheid van meningsuiting. Maar als je zegt: Marokkanen mogen nergens tewerkgesteld worden of krijgen geen toegang tot de huurmarkt, dan ben je aan het discrimineren.”

Meest gelezen