Opnieuw geen keizerrijden in Zandvliet: "Praktisch onmogelijk om het coronaproof te organiseren"

Het traditionele keizerrijden in Zandvliet wordt dit jaar opnieuw afgelast. Dat hebben de ganzenrijdersverenigingen van de polderdorpen samen beslist. Het slotevenement van het ganzenrijden zou normaal gezien in september plaatsvinden, maar door het coronavirus zijn er nog te veel onzekerheden. "De maatregelen zijn nog niet bekend, maar we zijn bang dat we iedereen moeten laten testen of dat we vaccinatiepaspoorten moeten vragen", zegt Alfons Stuyts, voorzitter van de Polderbond. 

Het keizerrijden in Zandvliet is de apotheose van het ganzenrijden. Dat ganzenrijden wordt normaal gezien ieder jaar georganiseerd in de polderdorpen Lillo, Berendrecht, Zandvliet, Stabroek, Hoevenen en Ekeren. Traditioneel komen alle koningen van de laatste 3 jaar daarna in Zandvliet samen om te strijden om de titel van het keizerschap. 

De strijd om het keizerschap is een groot gebeuren, met onder meer een feestmarkt en een stoet door Zandvliet waar duizenden toeschouwers op af komen. Voor het tweede jaar op rij is dat opnieuw de reden waarom het evenement niet zal doorgaan. 

Een keizerschap moet op een normale manier kunnen doorgaan, zonder beperkingen

Alfons Stuyts, voorzitter Polderbond

Niet realistisch

"Een keizerschap moet op een normale manier kunnen doorgaan, zonder beperkingen. Iedereen moet zich kunnen uitleven en moet vrij kunnen bewegen", zegt Alfons Stuyts, voorzitter van de Polderbond. 

"De maatregelen zijn nog niet bekend, maar we zijn bang dat we iedereen gaan moeten laten testen en dat we vaccinatiepaspoorten moeten vragen. Het is onmogelijk om dat op een openbare markt te organiseren. Het is ook niet realistisch om iedereen er voldoende afstand te laten bewaren." 

Beluister hieronder het gesprek in "Start Je Dag" op Radio 2 Antwerpen:

Te veel onzekerheden

Er zijn dus nog te veel onzekerheden en daarom beslist de organisatie om het keizerrijden enkele maanden op voorhand al uit te stellen naar volgend jaar. Of het ganzenrijden in de aparte polderdorpen wel zal doorgaan, is nog niet duidelijk. Volgende week zitten de ganzenrijdersverenigingen daarover samen. 

In 2022 wordt het nog een groter feest dan de jaren voordien

Alfons Stuyts, voorzitter Polderbond

Voor het keizerschap wordt alvast een nieuwe datum geprikt, op zondag 3 april 2022, in de hoop dat de festiviteiten dan weer normaal kunnen plaatsvinden. "Daar kijk ik alvast enorm naar uit", zegt Stuyts."Het zal een groter feest worden dan de jaren voordien. En het ganzenrijden verleer je gelukkig niet." 

Meest gelezen