Belga - Foto Kurt

Koekelaarse schepen beschuldigd van machtsmisbruik

In Koekelare heeft een gemeenteraadslid een schepen van machtsmisbruik beschuldigd. De schepen van Jeugd, Jan Lievens (Open VLD), is ook vastgoedmakelaar en zou zijn diensten aangeboden hebben aan een bouwpromotor, vóór de concurrentie kon weten dat er een bouwvergunning was goedgekeurd. 

Het schepencollege keurde eind april een bouwvergunning goed. De schepen van Jeugd, Jan Lievens, stuurde meteen na die beslissing een mail naar de bouwpromotor om te zeggen dat zijn project goedgekeurd was. Hij bood ook onmiddellijk zijn diensten als vastgoedmakelaar aan.

Gemeenteraadslid Jolien Lootens (N-VA), van de oppositie, kreeg de mail in handen. “Hij schrijft er zelfs letterlijk in dat hij een onderhoud wil met de promotor en dat zijn kantoor op wandelafstand is van het project. Ik zie daar zeker een vermenging van belangen in. Machtsmisbruik eigenlijk, want hij gebruikt zijn schepenambt om met voorkennis de bouwpromotor te benaderen. Concurrenten uit de streek kunnen dat bijvoorbeeld pas de week nadien doen”, zegt Lootens.

Klacht indienen

Lootens vraagt nu om de deontologische commissie in de gemeenteraad samen te stellen, om te beslissen of de schepen een sanctie moet krijgen. Ze gaat ook een klacht indienen bij de gouverneur en bij het Agentschap Binnenlands Bestuur van minister Bart Somers (Open VLD).

Verontschuldigingen

De kwestie kwam op de gemeenteraad. De beschuldigde schepen zei dat hij zijn werk als schepen én als immomakelaar perfect kan scheiden. Hij beweerde ook nog nooit contact gehad te hebben met de bouwpromotor vóór de vergunning werd afgeleverd. Gisterenavond heeft hij Jolien Lootens gemaild om zich te verontschuldigen. Maar zij blijft bij haar voornemen om klacht in te dienen en de zaak grondig te laten onderzoeken. 

Meest gelezen