Korpschef politiezone Erpe-Mere/Lede (die in opspraak kwam rond afluistering) is tijdelijk geschorst

Bij politiezone Erpe-Mere/Lede is korpschef Luk Lacaeyse voor vier maanden geschorst. De korpschef kwam in opspraak nadat het parket een onderzoek was gestart naar afluistering in het politiekantoor. Hugo De Waele (CD&V), burgemeester van Erpe-Mere en voorzitter van het politiecollege, bevestigt de schorsing maar wil niet bevestigen dat het met de afluistering te maken heeft. De schorsing is een "tijdelijke bewarende maatregel om de sereniteit in het onderzoek te garanderen."

Korpschef in Erpe-Mere/Lede Luk Lacaeyse is voorlopig op non-actief gezet, in afwachting van een lopend onderzoek. Het parket startte een onderzoek nadat was gebleken dat de politiezone een jaar lang kon meeluisteren met vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en hun cliënten. Dat bleek uit een rapport van het Controleorgaan op de Politionele Informatie na een klacht van iemand die vermoedde dat hij werd afgeluisterd. Korpschef Lacaeyse gaf die fout toe. Het kwam door een foute technische instelling in het videomateriaal van het gloednieuwe politiegebouw, zo legde hij uit. Hij voegde eraan toe dat dat niet betekent dat er effectief is meegeluisterd naar gesprekken. De instellingen zijn intussen aangepast. 

Sereniteit van het onderzoek

De burgemeester wil niet in detail gaan en blijft zijn korpschef steunen: "Lacaeyse geniet van het vermoeden van onschuld en de huidige schorsing is enkel een maatregel om de sereniteit van het onderzoek te garanderen", benadrukt De Waele. "Als politiecollege gaan we er tot op het heden van uit, bij gebrek aan andere sluitende gegevens, dat vaststellingen uit het rapport van het controleorgaan op de politionele informatie niet het gevolg zijn van een doelbewuste politiek, maar van een onwetendheid."

Opvolging korps

In de vier maanden dat Lacaeyse geschorst is, zal commisaris Benny De Smet de functie van waarnemend korpschef opnemen. "Op die manier is de opvolging van het politiekorps gegarandeerd." Verder zal er "in het belang van het onderzoek niet meer gecommuniceerd worden", geeft burgemeester De Waele mee. 

Meest gelezen