Vogelbescherming Vlaanderen vzw

"Laat nestverlaters zitten, ze zijn bezig met vliegtraining": VOC Neteland krijgt veel jonge vogels binnen die perfect gezond zijn

Vogelopvangcentrum (VOC) Neteland in Herenthout krijgt deze periode weer veel oproepen voor jonge vogels die in nood lijken te zijn. Maar dat is niet zo. "Het zijn nestverlaters, die dus uit het nest komen en op de grond gaan zitten om te leren vliegen", vertelt Celeste Dillen van het VOC op Radio 2 Antwerpen. "Maar de ouders zijn nog in de buurt en gaan ze ook nog verzorgen." Daarom moeten de vogeltjes met rust gelaten worden, tenzij ze duidelijk gewond zijn. Het VOC roept ook op om kinderen en huisdieren ervan weg te houden. 

In het VOC Neteland worden deze dagen heel veel jonge vogels binnengebracht. Sommige zijn gewond of ziek en kunnen er zeker geholpen worden, maar er zijn er ook veel perfect gezonde nestverlaters bij. "Mensen denken dat die niet meer kunnen vliegen, maar die moeten ze gewoon laten zitten en na enkele dagen zullen ze mee met hun ouders vliegen", zegt Celeste Dillen van VOC Neteland in "Start Je Dag".

Als je een jong vogeltje ziet, dan kan je het best eerst observeren om te kijken of er nog ouderdieren naartoe gaan.

"Bij twijfels kunnen mensen ons altijd eerst telefonisch contacteren", gaat Celeste voort. "Als je een jong vogeltje ziet dan kan je het best eerst een uur of twee uur observeren, van binnenshuis achter glas, om te kijken of er nog ouderdieren naartoe gaan. In de meeste gevallen is dat zo en dat laat je het best zitten."

Je mag het eventueel wel verplaatsen, als dat veiliger is: "Als mensen bijvoorbeeld een kat hebben, dan mag je het aanraken en oppakken om het op een veilige plaats te zetten, bijvoorbeeld in een haag of een struik." Dat mag bijvoorbeeld bij jonge reeën absoluut niet, maar dat is geen probleem bij vogels: "Vogels gaan vooral op het geluid van hun jongen af, ze hebben niet zo'n goede neus."

Meest gelezen