Let's Go Urban heeft meer dan 200.000 euro schulden, wie zal die betalen?

De jongeren- en dansorganisatie van Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi heeft geen geld meer. Er is een put van minstens 220.000 euro,  en het is de vraag wie dat gaat betalen?

Over een week zal de Antwerpse ondernemingsrechtbank wellicht officieel het faillissement uitspreken van de vzw Let’s Go Urban (LGU) van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi. De voorlopig bewindvoerder heeft dat gevraagd, nu de organisatie geen geld meer heeft, en El Kaouakibi heeft zich niet verzet. Dat bleek vandaag op de zitting van de Antwerpse ondernemingsrechtbank.

Vandaar dat onder meer al een Tesla - eigendom van A Woman's View, een van de privébedrijven van El Kaouakibi - in beslag genomen is. De voorlopig bewindvoerster hoopt dat op die manier twee onbetaalde facturen ter waarde van 30.000 euro gerecupereerd kunnen worden. De in beslag genomen inboedel van LGU zelf kan volgens de voorlopig bewindvoerster Annemie Moens nog "maximaal" 20.000 euro opbrengen.

Bekijk hieronder de toelichting door onze reporter Anne Vanrenterghem en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het faillissement is onvermijdelijk. Er staat nog 611 euro op de rekening en er zijn nog meer dan 200.000 euro schulden

Voorlopig bewindvoerder Annemie Moens

Moens: "Het faillissement is onvermijdelijk. Er staat nog 611 euro op de rekening en er zijn nog meer dan 200.000 euro schulden." Dat gaat dan over schulden aan leveranciers, betalingen aan de btw of het sociaal passief. "De put is veel te diep om te kunnen dempen."

Bovendien is het niet ondenkbaar dat de stad Antwerpen of de Vlaamse overheid hun subsidies terugvorderen. Alleen al van de stad Antwerpen kreeg Let's Go Urban zo'n twee miljoen werkingssubsidies en nog eens ruim drie miljoen voor de investering in de renovatie van het centrum op het Kiel met een aanpalende nieuwbouw.

Wie dat zal betalen? Dan wordt in eerste instantie in de richting van Sihame El Kaouakibi gekeken, maar niet enkel van haar. Moens: "We moeten wachten op het strafrechtelijk onderzoek. Daaruit zal ook moeten blijken of de Raad van Bestuur zijn taak consequent en correct heeft uitgevoerd. Het gerecht zal aanwijzen wie in de fout ging. Maar dat kan naast Sihame El Kaouakibi dus ook al wie bestuurder was van de vzw zijn."

Bekijk hieronder ook het verslag van "Het journaal" met de reactie van voorlopig bewindvoerder Annemie Moens:

Videospeler inladen...

Meest gelezen