Museum Louvre in Parijs krijgt voor het eerst in 228 jaar vrouw als directeur: maak kennis met Laurence des Cars

Laurence des Cars wordt als eerste vrouw directeur van het museum het Louvre in Parijs. Des Cars werd in 2017 al directeur van twee andere Parijse musea: Musée d'Orsay en Musée de l'Orangerie. Ze kondigt al meteen een verlenging van de openingsuren aan, omdat ze meer jonge bezoekers wil aanspreken. 

Met de 54-jarige historica Laurence des Cars komt er in het Louvre in Parijs voor het eerst een vrouw als directeur aan het roer. Des Cars werd officieel aangesteld door de Franse president Emmanuel Macron om de huidige directeur Jean-Luc Martinez vanaf 1 september op te volgen. Onder de leiding van Martinez brak het Louvre een wereldrecord: in 2019 kwamen er meer dan 10 miljoen bezoekers over de vloer.

Wie is Laurence des Cars? 

Als de kleindochter van auteur Guy des Cars kwam Laurence des Cars al van jongs af aan in contact met de kunsten. Ze gaat kunstgeschiedenis studeren aan de Franse universiteit La Sorbonne en de prestigieuze kunstschool L'Ecole du Louvre, daar specialiseert ze zich in kunst uit de 19e en 20e eeuw. Na haar studies strikt ze een functie als conservator in het Musée d'Orsay, waar ze in 2017 directrice wordt. In 2014 krijgt ze al de titel van directrice in het Musée de l'Orangerie

Bekijk hier het Louvre zonder een toestroom aan toeristen tijdens de pandemie, de tekst loopt daaronder verder: 

2020 Chesnot

Des Cars kreeg eerder al veel lof voor haar aandacht voor diversiteit. Zo werd de expositie "Zwarte modellen: Van Géricault tot Matisse" het hoogtepunt van haar carrière bij Musée d'Orsay. Die tentoonstelling focuste op de vergeten identiteit van de zwarte modellen in de Franse schilderkunst.  

Ook gaf het Musée d'Orsay onder de leiding van Des Cars als het eerste Franse museum ooit een geroofd schilderij terug aan zijn rechtmatige eigenaars. Het schilderij met de naam "Rosiers sous les arbres" van Gustav Klimt werd zoals vele andere werken werken in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's gestolen van een Joodse familie. Het werk ging na 83 jaar terug naar de familie van het Oostenrijkse Holocaust-slachtoffer Nora Stiasny, die het in 1938 onder dwang afstand moest doen van het werk.

Bekijk hier "Rosiers sous les arbres" van Gustav Klimt, de tekst loopt daaronder verder: 

Hoewel Des Cars vooral kunst uit de 19e eeuw bestudeerde, wil ze dat haar museum moderniteit uitstraalt. Ze zal, zoals voorheen, geen actuele debatten uit de weg gaan. Zo wil ze als directrice van het Louvre opnieuw de sociale rol van het museum in de verf zetten. Ze zal er naar eigen zeggen een "museum van het heden" van maken, een museum dat een jong en divers publiek aanspreekt.

Dat wordt een opdracht, aangezien haar aanstelling op een vervelend moment komt. Het Louvre verloor maar liefst 90 miljoen euro door de pandemie. Des Cars hoopt meer jonge mensen aan te trekken door meteen de openingsuren van het Louvre te verlaten. 

Meest gelezen