We duiken onder de 500 coronapatiënten op intensieve zorg, voorwaarde voor versoepelingen op 9 juni

We zijn onder de 500 coronapatiënten op intensieve zorg gedoken. Nog exact 491 patiënten hebben intensieve verzorging nodig. Die grens van 500 is belangrijk, omdat het één van de voorwaarden was om verder te kunnen versoepelen op 9 juni. 

Exact 491 coronapatiënten liggen op de dienst intensieve zorg. Het is van 14 maart geleden dat we nog onder de kaap van 500 coronapatiënten gedoken zijn. Toen lagen er 485 patiënten op intensieve zorg. 

Die grens van 500 is ook belangrijk, omdat het een van de voorwaarden was om verder te versoepelen vanaf 9 juni. De andere voorwaarde was dat 80 procent van de kwetsbaren (65-plussers en volwassenen met een onderliggende aandoening) gevaccineerd zijn. Volgende week bekijkt het Overlegcomité opnieuw de coronasituatie in ons land.

Deze versoepelingen gaan  normaal vanaf 9 juni in: 

 • Thuis mag je vier mensen binnen ontvangen. Dat mogen telkens andere mensen zijn en ze hoeven geen familie te zijn van elkaar. Kinderen worden niet meegerekend bij deze maatregel.
 • Cafés en restaurants mogen ook binnen opnieuw mensen ontvangen. Binnen zullen dezelfde regels gelden als op de terrassen, dat wil zeggen met maximaal 4 aan een tafel, de gezelschappen moeten op 1,5 meter van elkaar zitten en mondmaskers zijn verplicht vanaf het moment dat je opstaat. Het sluitingsuur zal wel aangepast worden. Buiten zal je tot 23.30 uur mogen blijven zitten, binnen mag je tot 22 uur blijven zitten.
 • Thuiswerken blijft verplicht, maar iedereen mag wekelijks één dag terugkeren naar de werkvloer.
 • Evenementen - denk aan concerten, theatervoorstellingen, sportwedstrijden - mogen met 200 mensen binnen of 75 procent van de zaalcapaciteit. Buiten mogen er 400 mensen samenkomen. Mondmaskers blijven daar wel verplicht.
 • Fitnesscentra mogen de deuren opnieuw openen. Ook bioscopen, de bowling, publieke sauna's, binnenspeeltuinen, tropische zwembaden, casino's, speelautomatenhallen en wedkantoren mogen opnieuw open.
 • Niet-professioneel sporten mag met 50 mensen binnen en 100 mensen buiten
 • Erediensten, huwelijken en begrafenissen mogen met 100 mensen binnen en 200 buiten
 • Kermissen, braderijen, brocantes en rommelmarkten mogen opnieuw plaatsvinden.
 • Huis-aan-huis verkoop kan weer. 
 • Sekswerkers mogen opnieuw aan de slag. 
 • Manifestaties en betogingen mogen tot 100 personen.

Wie deze kaap tot op de dag voorspelde, is Kurt Barbé, professor biostatistiek aan de VUB. Op 16 april al voorspelde hij - of beter gezegd zijn wiskundige modellen - dat we op 27 mei onder de drempel van 500 coronapatiënten zouden geraken. "Toen is de daling traag ingezet. Een algoritme heeft toen de snelheid berekend en voorspeld dat 27 mei een realistische datum zou zijn", zo vertelde hij vanmorgen in "De ochtend".

Heeft hij geen schrik voor die nieuwe versoepelingen? Dat blijkt mee te vallen. "Zolang we de tijd nemen om te meten en nadenken over een verdere stap, is het goed." Want, zo klinkt het, "de vaccinatiecampagne is netjes op dreef, maar het is nog altijd geen gouden middel. We zitten nog niet aan de percentages om te spreken over groepsimmuniteit." 

Het is een kwestie van kleine stapjes zetten

Biostatisticus Kurt Barbé

De R-waarde zit op dit ogenblik op 0,85 (dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet, red.). "Als we na de volgende versoepelingen zien dat die nauwelijke toeneemt, hebben we een zekere robuustheid ingebouwd." Zijn conclusie? "Het is een kwestie van kleine stapjes zetten."

Beluister hier het hele gesprek in "De ochtend": 

We hebben vanmorgen bericht dat er nog 508 patiënten op intensieve zorg lagen. De ziekenhuiscijfers die Sciensano vrijgeeft op haar dashboard (en die VRT NWS volgt) zijn altijd de cijfers tot en met gisteren. Er zit dus een beetje vertraging op. Vandaag liggen er wel degelijk 491 patiënten op intensieve zorg.

Meest gelezen