Rusland bant Franse en Oostenrijkse vliegtuigen omdat ze niet boven Wit-Rusland willen vliegen

Het afleiden van het vliegtuig met Roman Protasevitsj naar Wit-Rusland en zijn arrestatie zondag leiden nu ook tot een rel tussen Europa en Rusland. Vandaag heeft Rusland vliegtuigen van Air France en Austrian Airlines de toegang tot zijn luchtruim geweigerd. Intussen zou blijken dat de dreigmail over een nakende aanslag zondag pas werd verstuurd nadat het toestel was afgeleid naar Minsk. Protasevitsj werd na de gedwongen landing gearresteerd.

Als een eerste reactie heeft de Europese Unie de luchtvaartmaatschappijen opgeroepen om niet langer over Wit-Rusland te vliegen. Ook mag de Wit-Russische maatschappij Belavia niet langer naar de EU vliegen. 

De Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko had daar boos op gereageerd, maar vandaag mengt nu ook Rusland zich in de rel. Zo weigerde Moskou vliegtuigen van Air France en Austrian Airlines in het luchtruim. Die vluchten naar Moskou moesten worden omgeleid om het luchtruim van Wit-Rusland te vermijden, maar de Russische overheid keurde het gewijzigde vluchtplan niet goed en dus zijn die vluchten geschrapt. Mogelijk volgen er nog meer van dat soort incidenten.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 - een groep van belangrijke industrielanden - werken intussen samen met andere landen aan gerichte sancties tegen de leiders van Wit-Rusland. 

Ook de NAVO en de EU veroordeelden het afleiden van het vliegtuig door Wit-Rusland scherp. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg sprak over een "kaping".

"Bommelding kwam ná het afleiden van het vliegtuig"

Zondag is het passagiersvliegtuig van de Ierse maatschappij Ryanair met daarin de kritische Wit-Russische journalist en dissident Roman Protasevitsj op een vlucht tussen Griekenland en de Baltische staat Litouwen (beide lid van de EU) in het Wit-Russische luchtruim afgeleid en gedwongen te landen in de hoofdstad Minsk. Protasevitsj en zijn vriendin werden meteen na de landing opgepakt. (Lees verder onder de foto).

Het toestel van Ryanair na de landing op de luchthaven van de Wit-Russische hoofdstad Minsk.
ONLINER.BY

Volgens Wit-Rusland werd het toestel afgeleid nadat er een dreigmail van de Palestijnse radicale groep Hamas was uitgestuurd in verband met het vliegtuig. Hamas ontkende meteen elke betrokkenheid. 

Nu zou blijken dat de Wit-Russische overheid de piloten van het vliegtuig al had gewaarschuwd 27 minuten vóór de vermeende dreigmail van Hamas werd uitgestuurd. Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel en bevestigt de Zwitserse e-mailprovider via welke het bericht werd verstuurd. Dat zou dan aantonen dat het Wit-Russische excuus geen steek houdt en het toestel enkel afgeleid werd om Protasevitsj aan te houden. 

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ouders van Protasevitsj vragen hulp aan het Westen

"Als moeder van Roman wil ik me tot jullie richten, ik wil dat jullie mijn noodkreet horen zodat jullie begrijpen hoe moeilijk wij het nu hebben en hoe we deze absurde situatie beleven", zo sprak Natalia Protasevitsj, de moeder van de ontvoerde journalist, vandaag de pers toe in de Poolse hoofdstad Warschau. Ze richtte zich daarbij uitdrukkelijk tot de leiders van de Europese landen en van de Verenigde Staten.

De G7, de EU en de NAVO beraden zich intussen over nieuwe sancties tegen toplui van het regime in Wit-Rusland die verder zouden gaan dan enkel luchtvaart. Zo zouden ook sectoren als olie, gas en mineralen in het vizier komen.

Meest gelezen