Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Parlement van Hongkong keurt omstreden wet goed waardoor "enkel nog patriotten" verkozen kunnen worden

Het parlement van de regio Hongkong, heeft een wet goedgekeurd waardoor kandidaten voor de verkiezingen voortaan op voorhand moeten goedgekeurd worden vooraleer ze op de lijst staan. Volgens critici dreigt de autonomie van Hongkong zo volledig uitgehold te worden en maakt de democratische oppositie voortaan geen kans meer. 

De wet was eerder al goedgekeurd door het parlement van de communistische Volksrepubliek China en nu heeft ook de LegCo (Legislative Council of parlement van Hongkong) het licht op groen gezet. 

Deze maatregel verhindert de Hongkongers om deel te nemen aan het beleid en hun stem te laten horen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken

De nieuwe kieswet is erg omstreden en is meteen veroordeeld door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Volgens Peking is de wet evenwel bedoeld om "chaos" in Hongkong te voorkomen, zoals tijdens het democratische volksprotest van de voorbije jaren.

Concreet zullen kandidaten voor een zitje in de LegCo voortaan op voorhand goedgekeurd moeten worden door een speciale kiescommissie. Zo zouden enkel "patriotten" nog kandidaat voor het parlement kunnen zijn. Omdat die kiescommissie -net als de regering in Hongkong- bestaat uit pro-Chinese figuren, zullen "ongewenste" politici van de democratische oppositie dus zo goed als geen kans meer maken om verkozen te raken.

Meer nog: het aantal zetels in het Hongkongse parlement wordt opgetrokken van 70 naar 90 en het aantal daarvan dat rechtstreeks verkozen kan worden, wordt verminderd van 35 naar 20. Het zijn vooral democratische politici die rechtstreeks verkozen worden en op deze manier wordt het parlement dus helemaal opzij geschoven.

Hoe wordt Hongkong geregeerd?

Volgens een Brits-Chinees akkoord geniet de regio Hongkong voor een periode van 50 jaar na de overdracht in 1997 van speciale autonomie. Hongkong wordt bestuurd door een regering die een meerderheid moet hebben in de LegCo of het lokale parlement.

Hongkong is dus geen gewoon onderdeel van communistisch China en het systeem lijkt er democratisch, maar is dat toch niet helemaal. Zo wordt slechts de helft van de 70 zetels in de LegCo rechtstreeks verkozen door de inwoners. De andere helft wordt aangeduid door "functionele groepen", dat zijn mensen uit de financiële, industriële en academische wereld. De meesten daarvan zijn pro-China of willen alleszins het regime in Peking niet voor het hoofd stoten. Tot nu toe kon de democratische oppositie dus wetten blokkeren, maar dat zal dus niet meer kunnen. De autonomie van Hongkong wordt dus zo goed als volledig ontmanteld. De voorbije jaren zijn ook vrijheden zoals die van pers en meningsuiting steeds meer onder druk gekomen.

Tienduizenden Hongkongers willen weg

In de eerste drie maanden van dit jaar hebben 34.000 inwoners van Hongkong een permanent visum aangevraagd in Groot-Brittannië. Eind januari had de Britse regering een plan goedgekeurd waardoor Hongkongers snel visa en zelfs de Britse nationaliteit zouden kunnen verkrijgen. In principe zouden drie van de zeven miljoen mensen in Hongkong daarvan kunnen genieten. 

Veel inwoners van Hongkong worden intussen aangetrokken door andere landen zoals Australië, Canada, de Verenigde Staten en landen dichter bij huis zoals Maleisië, Singapore en Taiwan. Dat zou Hongkong als financieel centrum van het Verre Oosten kunnen schaden, want het zijn vooral meer geschoolde mensen die vertrekken.

Meest gelezen