Archiefbeeld uit 2020 van overgangspresident Bah Ndaw (rechts) en legerleider en vicepresident Assimi Goïta (links)
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

President en premier Mali vrijgelaten na militaire machtsgreep vicepresident

In Mali zijn de overgangspresident Bah Ndaw en de premier Moctar Ouane vrijgelaten nadat ze maandag gevangen werden genomen door de Malinese legerleider en vicepresident. Assimi Goïta, de legerleider, greep de macht omdat de overgangsregering twee ministers van hem verving. De president en de premier zijn nu opnieuw vrij, maar werden door de vicepresident ontslagen uit hun ambt.

De overgangspresident Bah Ndaw, premier Moctar Ouane en de nieuw gekozen minister van Defensie Souleymane Doucouré werden maandag door soldaten van legerleider en vicepresident Assimi Goïta opgepakt. De militairen brachten het drietal naar een legerbasis in Kati, nabij Bamako, de hoofdstad van het West-Afrikaanse land. 

De staatsgreep kwam er na een herschikking van de Malinese interimregering. Het leger verloor hierdoor twee ministerposten, namelijk Binnenlandse Veiligheid en Defensie. Legerleider en vicepresident Goïta reageerde onmiddellijk en na amper een uur na de beslissing om te herschikken, pakten militairen de overgangspresident en premier op.

Woensdagnacht vrijgelaten

De legerleider beschuldigde de president en premier ervan plannen te hebben gesmeed voor een nieuwe regering zonder hem hiervan op de hoogte te stellen. Hij ontsloeg de twee gevangenen ook uit hun ambt. Een medewerker van de militaire leider maakte het nieuws eerder deze week bekend aan het persagentschap Reuters: "De president en de premier zijn afgetreden. Onderhandelingen over hun vrijlating en de vorming van een nieuwe regering zijn lopende."

De internationale gemeenschap veroordeelde de staatsgreep en eiste de vrijlating van de gevangenen. Ondertussen zou het leger de president en de premier woensdagnacht hebben vrijgelaten. Dat meldt een militaire bron, de families van de twee mannen bevestigen de vrijlating

Meest gelezen