Ruim 12.000 studenten wachten nog op hun studiebeurs

Een maand voor het einde van het academiejaar wachten nog meer dan 12.000 studenten op de toekenning van hun studiebeurs. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Warnez erkent dat er de afgelopen jaren inspanningen zijn geleverd om de aanvragen sneller te behandelen, maar tegelijk vindt hij het niet kunnen dat op het einde van het academiejaar ruim 12.000 studenten nog niet weten of ze een studiebeurs zullen krijgen.

Studenten aan de hogeschool of universiteit die het niet breed hebben, kunnen een aanvraag doen voor een studietoelage. Met die toelage kunnen ze hun inschrijvingsgeld en boeken betalen. Dat is althans de bedoeling, want terwijl het academiejaar alweer stilaan op zijn einde loopt, weten 12.729 studenten uit het hoger onderwijs nog niet of ze voor dit jaar een studiebeurs zullen krijgen.

Uit de cijfers die parlementslid Brecht Warnez opvroeg bij minister Weyts blijkt dat bij 5.932 studenten nog geen onderzoek tot toekenning van een studietoelage werd gestart omdat de student nog essentiële informatie moet geven. Bij 6.797 studenten is het onderzoek al gestart maar nog niet afgehandeld.

Maar ze leven dus nog altijd in het ongewisse, en dat vindt parlementslid Warnez niet kunnen. “Als er vandaag meer dan 12.000 studenten aan het wachten zijn op hun studietoelage, een bedrag om bijvoorbeeld hun studieboeken te kopen, dan wil dat zeggen dat wij hen als Vlaanderen geen middelen hebben gegeven om hun talenten te ontwikkelen, een diploma te behalen en dan zijn we natuurlijk te laat.”

Sneller

Warnez erkent dat er de afgelopen jaren stevige stappen ondernomen zijn om de dossiers sneller te kunnen behandelen. En dat loont: in het academiejaar 2015-2016 had de administratie gemiddeld 114 dagen nodig om te beslissen of een student een toelage mocht krijgen; vandaag duurt dat gemiddeld 47 dagen, hoewel het aantal aanvragen met 40 procent is gestegen. 

Om u een idee te geven: vorig academiejaar kregen ruim 59.000 studenten in het hoger onderwijs een studietoelage, terwijl er bijna 94.000 aanvragen werden ingediend. (Lees verder onder de grafiek.)

Oorzaken

Minister Weyts ziet een aantal oorzaken voor de lange wachttijd. In zijn antwoord aan parlementslid Warnez verwijst hij onder meer naar een sterke toename van het aantal dossiers of de onvolledigheid van bepaalde dossiers. De administratie kan vaak pas aan de slag als alle stukken door de student werden aangeleverd.

Wat moet er gebeuren om die termijn nog in te korten? “Ik denk dat de administratie flexibeler moet worden ingezet om in het begin van het academiejaar sneller te kunnen beslissen over dossiers die duidelijk en herkenbaar zijn”, aldus Warnez.

Meest gelezen