Coronatestdorp sluit op Spoor Oost en verhuist naar Wilrijkse Plein: "Meer vaccinaties én meer tests mogelijk"

Het testdorp op Spoor Oost in Antwerpen zal verhuizen naar Wilrijkse Plein, naast Antwerp Expo aan de Vogelzanglaan. Dat moet ervoor zorgen dat het vaccinatiedorp op Spoor Oost op volle capaciteit zal kunnen werken. Tegelijk zullen er ook in het nieuwe testdorp meer tests afgenomen kunnen worden dan op Spoor Oost. Er zullen wel alleen nog betalende tests afgenomen worden voor reizigers bijvoorbeeld. Donderdag 3 juni gaat het testdorp op Spoor Oost dicht en vrijdag 4 juni gaat dat op Wilrijkse Plein open.

Deze maand zijn er nu al meer dan dubbel zoveel vaccinaties gebeurd op Spoor Oost, dan in februari, maart en april samen. Het zullen er vanavond 116.456 zijn en eind april stond de teller op 98.332 vaccinaties. Toch kunnen er nog altijd meer vaccinaties per dag gegeven worden, maar niet zolang ook het testdorp op dezelfde plaats zit.

Dat komt door de verkeersdrukte. Het kruispunt met de Noordersingel kan maar maximaal 600 wagens per uur aan. Het aantal mensen dat het test- of het vaccinatiedorp kan bereiken met de auto, is dus beperkt. Vorige week werden elke dag 6.500 mensen gevaccineerd en bijna 700 mensen getest. Door het testdorp te sluiten, zullen per uur 200 tot 250 mensen meer gevaccineerd kunnen worden. 

Alleen nog betalende tests

In het nieuwe testdorp zullen tegelijk ook meer tests afgenomen kunnen worden, dan op Spoor Oost. Dat is nodig omdat meer en meer mensen weer willen reizen naar het buitenland en dan een test nodig hebben. Op dit moment zat Spoor Oost al aan zijn limiet van 300 van zulke betalende tests per dag, naast de tests die gratis worden afgenomen bij mensen die covid-symptomen hebben of een hoogrisicocontact hadden.

In het nieuwe testdorp op Wilrijkse Plein zullen 1.500 tests per dag afgenomen kunnen worden. Belangrijk is dat dat alleen nog maar betalende tests zullen zijn, voor mensen die naar het buitenland reizen of ervan terugkomen of die een sneltest nodig hebben. Wie covid-symptomen heeft of een hoogrisicocontact had, moet zich voortaan laten testen door de huisarts of een triagecentrum. In het nieuwe centrum is er ook geen drive-in meer. Je zal niet meer vanuit de wagen getest kunnen worden.

Een test moet op voorhand gereserveerd worden en dat kan op www.testcovid.be. Alleen bewoners van de stad Antwerpen en de districten, en van de gemeenten Borsbeek, Stabroek, Schoten en Wommelgem kunnen er terecht. 

Meest gelezen