Radio 2

Opnieuw 80 transmigranten opgepakt in Koksijde: "Speelgoedbootje lag klaar op het strand"

In Koksijde is afgelopen nacht alweer een grote groep transmigranten gevonden. Dat is al de tweede keer op een week tijd. De politie merkte eerst een busje op waarin 9 mensen zaten. Daarna vonden ze in de duinen en op zee nog eens 80 transmigranten. West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé vraagt dringend structurele oplossingen en betere communicatie met Frankrijk.

De lokale politie van Koksijde pakte ook vorige week al transmigranten op. Opvallend is dat het, net als vorige week, bijna allemaal Vietnamezen zijn. Maar ze waren nu nog niet op zee, wel in de duinen van Oostduinkerke. De politie merkte eerst een busje op waar 9 mensen inzaten. Dan zocht ze verder in de duinen en op zee en vond ze 80 transmigranten.

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Op het strand vonden we een waardeloos bootje, eentje om mee vooraan in zee te spelen, niet om mensen naar Engeland over te brengen

Burgemeester Marc Van den Bussche

De 80 transmigranten werden met de eerste tram onder politiebegeleiding naar het politiehuis van Koksijde gebracht. Daar worden ze ook allemaal getest op corona. "Op het strand zelf is een bootje gevonden dat klaarlag en zou gebruikt worden om mensen over te zetten", zegt burgemeester Marc Van den Bussche (Lijst Burgemeester). "Het was eigenlijk een waardeloos bootje, dat gebruikt kan worden om te spelen vooraan in zee, maar dat zeker niet dient om mensen over te zetten naar Engeland."

De mensensmokkelaars spelen volgens de burgemeester met de levens van mensen voor zwaar geld. "Wij vragen, met het begin van het seizoen, dat er extra middelen ingezet worden om dergelijke situaties ten gronde aan te pakken."

Decaluwé: "Structurele oplossingen nodig"

De burgemeester wordt daarin bijgetreden door provinciegouverneur Carl Decaluwé. "Frankrijk doet zware controles langs hun kustlijn, waardoor het probleem zich deels verplaatst naar onze Westkust. Wij zijn hier onderbemand om het probleem deftig aan te pakken en er zijn structurele oplossingen nodig", zegt Decaluwé. Hij wil dan ook betere communicatie met de Fransen.

Volgens de gouverneur kon de lokale politie donderdag niet op hulp van de federale politie rekenen bij de actie in Oostduinkerke omdat de manschappen ingezet zijn bij de zoekactie naar Jürgen Conings. "En dan zijn er momenteel nog geen voetbalmatchen of evenementen. Dat toont toch een structureel probleem aan. Als er nu ergens anders iets gebeurt, is er geen hulp beschikbaar."

Wij zijn hier onderbemand om het probleem deftig aan te pakken

Decaluwé hekelt ook het gebrek aan een coronastrategie voor transmigranten. "De mensen die afgelopen nacht zijn aangetroffen zijn allen getest. Als daar nu een heleboel mensen positief zouden zijn, hebben wij geen idee wat daarmee moet gebeuren. Dat maakt de situatie onveilig. Er is daar een concrete aanpak voor nodig", vertelt Decaluwé. "Het is hoog tijd voor daden in plaats van woorden."

"Mensenmokkel mag niet lonen"

Ondertussen is er overleg geweest tussen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) en gouverneur Decaluwé. Dat laat de staatssecretaris weten via zijn woordvoerder. Er zijn ook extra plaatsen vrijgemaakt in de gesloten centra om de transmigranten vast te houden. Gelet op de omvang van de groep en de nationaliteit van de transmigranten zijn er sterke vermoedens van mensensmokkel, klinkt het.

Het mag niet lonen voor mensensmokkelaars om kwetsbare mensen in gammele boten op zee te sturen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi

"Het mag niet lonen voor mensensmokkelaars om kwetsbare mensen in gammele boten op zee te sturen. Ik heb alle begrip dat de burgemeester het moe is. Voor mijn diensten is het ook frustrerend, maar intussen doen ze alles om zoveel mogelijk mensen terug te sturen en plaatsen vrij te hebben in de gesloten centra, ook tijdens deze covid-periode", zegt Mahdi vanavond in een gezamenlijk persbericht met de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

"Het interventiekorps van West-Vlaanderen zal verder worden aangevuld en de aanwijzing van een gespecialiseerde verbindingsofficier met Frankrijk wordt versneld onderzocht", meldt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wijst erop dat de referentiemagistraat van het parket van West-Vlaanderen vandaag ter plaatse is gegaan om het onderzoek op te volgen. "De slachtoffers zullen nu verhoord worden. Daarna kan het recherchewerk door de Federale Gerechtelijke Politie starten. De politie en het parket zullen er alles aan doen om het criminele netwerk bloot te leggen en te ontmantelen."

Meest gelezen